Gluténmentes Maradékból elkészíthető Praktikus
Elkészítési idő Leves
Elkészítési idő kb. 30 perc
Nehézségi fok Egyszerű
Költségek Olcsó
Hány főre? 4 fő
Melyik évszak? Egész évben

Hozzávalók

Leírás

A zellergumót megtisztítjuk, kisebb kockákra vágjuk. A hagymát szintén kisebb kockákra vágjuk. Lábosba téve kissé sózzuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Lefedve kis lángon kezdjük főzni, közben tisztítsuk meg és vágjuk kockákra a krumplit, adjuk a leveshez. Végül tisztítsuk meg és vágjuk kockákra az almákat, adjuk a leveshez. Ha puhára főtt a zeller, botmixerrel turmixoljuk az egészet, és keverjük hozzá az olajat. Ha túl sűrű, öntsünk még hozzá vizet (vagy almabort), majd fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval, frissen facsart citromlével. Néhány kanál tejföllel vagy joghurttal is gazdagíthatjuk, de e nélkül is finom.
Pirított, szeletelt mandulával vagy saját készítésű almachipsszel, pirított kenyérkockákkal, esetleg zellerlevéllel vagy gyufaszál vékonyságúra vágott friss almahasábokkal tálaljuk.
Még pikánsabb lesz, ha a víz egy része helyett kb. 2 dl almaborral (ciderrel) vagy száraz fehérborral öntjük föl, de zöldségalaplével főzve is finom. Ha csak vízzel készül, akkor 1 karikákra vágott közepes sárgarépát és kockákra vágott szálzellert vagy zellerzöldet is belefőzhetünk - színesebb lesz tőle a leves. Leveskockával NErontsuk el az ízét.

Recept: Föld Napja Alapítvány - Húsmentes Hétfő kampány