Leves
gluténmentes
Maradékból elkészíthető
Praktikus
Vega
kb. 30 perc
Könnyű
4 fő
Egész évben
Olcsó

Hozzávalók

1 közepes zellergumó
1 közepes vöröshagyma
1 közepes krumpli
2 db savanykás alma
só, bors, szerecsendió
2 evőkanál olaj
frissen facsart bio citromlé vagy borecet
ízlés szerint (növényi)tejföl vagy joghurt (elhagyható)

Elkészítés

A zellergumót megtisztítjuk, kisebb kockákra vágjuk. A hagymát szintén kisebb kockákra vágjuk. Lábosba téve kissé sózzuk, és felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje. Lefedve kis lángon kezdjük főzni, közben tisztítsuk meg és vágjuk kockákra a krumplit, adjuk a leveshez. Végül tisztítsuk meg és vágjuk kockákra az almákat, adjuk a leveshez. Ha puhára főtt a zeller, botmixerrel turmixoljuk az egészet, és keverjük hozzá az olajat. Ha túl sűrű, öntsünk még hozzá vizet (vagy almabort), majd fűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, szerecsendióval, frissen facsart citromlével. Néhány kanál tejföllel vagy joghurttal is gazdagíthatjuk, de e nélkül is finom.
Pirított, szeletelt mandulával vagy saját készítésű almachipsszel, pirított kenyérkockákkal, esetleg zellerlevéllel vagy gyufaszál vékonyságúra vágott friss almahasábokkal tálaljuk.
Még pikánsabb lesz, ha a víz egy része helyett kb. 2 dl almaborral (ciderrel) vagy száraz fehérborral öntjük föl, de zöldségalaplével főzve is finom. Ha csak vízzel készül, akkor 1 karikákra vágott közepes sárgarépát és kockákra vágott szálzellert vagy zellerzöldet is belefőzhetünk – színesebb lesz tőle a leves. Leveskockával NErontsuk el az ízét.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány