Főétel
Gluténmentes
Séf recept
Tojásmentes
Vega
Vegán
35-40 perc
Könnyű
kb. 6 fő
Ősz ,
Olcsó

Hozzávalók

25 dkg száraz (vörös)bab
15 dkg mirelit kukorica
1 nagy fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál olaj
5-6 dl sűrített (házi) paradicsom (v. kb. 1 kg érett)
1 nagy zöldpaprika
kisebb zeller (elhagyható)
3-4 babérlevél
1 evőkanál kakaópor
½ kávéskanál őrölt fahéj
chili (v. apróra vágott erőspaprika)
2-2 kávéskanál római kömény
oregánó, bazsalikom
(ínyenceknek 1 dl száraz vörösbor)

Elkészítés

A babot érdemes előző este vízbe áztatni (az áztatóvizet feltétlenül öntsük le főzés előtt). A friss vízzel felöntött babot sózzuk meg, adjuk hozzá a kockákra vágott vöröshagymát és a hasábokra szelt zellergumót. Néhány percnyi főzés után adjuk hozzá a (nyáron frissen) morzsolt kukoricát és a babérleveleket. 10-15 perc múlva mehet bele a csíkokra vágott paprika és paradicsom (ha nincs szezonjuk, saját befőzésű lecsóalappal vagy őrölt pirospaprikával, szárított paradicsommal, paradicsomsürítménnyel helyettesíthetjük).
Ha a hozzávalók puhára főttek, szedjük ki a babérleveleket, keverjük bele az apróra vágott fokhagymát, majd jöhet a fűszerezés: só, bors, keserű kakaópor (vagy 2-3 kocka étcsoki), fahéj, római kömény, oregánó, bazsalikom, chili. Végül keverjük hozzá az olajat, kóstoljuk meg, és ha kell, mehet bele még némi só, esetleg fűszer. Ízlés szerint vörösborral tehetjük igazán pikánssá.
Bátran kísérletezzünk, változtassunk az arányokon, az oregánó helyett illik hozzá a kakukkfű vagy a rozmaring – a lényeg, hogy ne konzervekből és főleg ne cukros ketchuppal főzzük.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány