Főétel
Cukormentes
gluténmentes
Tojásmentes
Vega
3 óra
Közepes
2 fő
Ősz , Tél ,
Olcsó

Hozzávalók

A zellerhez:
2 db közepes méretű zellergumó (megmosva, de nem megpucolva)
1,5 ek. egész koriandermag
1 tk.
1 dl napraforgó olaj
A püréhez:
1 db kisebb méretű sütőtök
1-2 ek. napraforgó olaj
2 dl tejszín
fél tk.
fél tk. chili por
fél bio citrom leve

Elkészítés

Egészben sült zeller:

  1. Előmelegítjük a sütőt 170 fokra.
  2. Az egész zellergumóknak levágjuk az alját, hogy egyenesen álljanak, majd egy sütőpapírba bélelt tepsibe állítjuk őket. Egy éles késsel hússzor-hússzor megszurkáljuk a zellereket minden oldalukon.
  3.  A koriandermagot finoman összetörjük egy mozsárban, majd hozzáadjuk a sót. A zellereket meglocsoljuk az olajjal, majd finoman beledörzsöljük minden oldalról a korianderes sót.
  4. Két és fél, három órán keresztül sütjük, amíg a zeller teljesen megpuhul, fél óránként megöntözve a kisülő olajával.

Sütőtökpüré:

  1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
  2. A sütőtököt héjával együtt feldaraboljuk, egy sütőpapírba bélelt tepsibe helyezzük őket és meglocsoljuk az olajjal. Addig sütjük, amíg enyhén barnulni (karamellizálódni) kezd a teteje.
  3. A megsült és kihűlt tököt kikanalazzuk a héjából, sóval, chilivel, tejszínnel együtt turmixgépben összepürésítjük. Igény szerint sóval, citromlével kerekítjük ki az ízeket.

 

A Valentin-napi menüt Vida Kata, a Babramegy blog szerzője állította össze. Külön-külön is megfőzhetőek, azonban együtt, a levessel, salátával és a desszerttel adnak egy kerek, harmonikus menüt.

Fotó: Kőfaragó Zsuzsi