Desszert
Gyümölcsös
Maradékból elkészíthető
Praktikus
20 perc + pihentetés 20 perc
Könnyű
4 fő
Egész évben
Olcsó

Hozzávalók

maradék darált dió
maradék darált zabpehely
panírból megmaradt, átszitált teljes kiőrlésű búzaliszt
+ forgatáshoz zabpehely, egyéb maradék magok darált elegye
panírozásból visszamaradt bio tojás (mennyiségtől függően lehet még hozzá felütni +1-et)
1-2 db érettebb idénygyümölcs (nálam 2 db körte)
maradék túró, tejföl, joghurt egyvelege
fél bio citrom leve
bio citrom reszelt héja
fahéj
ízlés szerint plusz édesítés bio aszalt gyümölccsel (mazsola, szilva, barack, bármi…)

Elkészítés

 

A hozzávalók mennyisége függ attól, hogy kinél mi van otthon a hűtőben. Ebben a desszertben az a szuper, hogy szinte bármit felvesz a hűtőből/polcról, ami maradék, és már nem elég arra, hogy máshoz felhasználjuk, illetve illik valamennyire az édesebb ízvilághoz. Bátran felhasználható hozzá a hétről megmaradt, de már érettebb, hibásabb gyümölcs is, üveg alján pihenő, de már senkinek sem kellő (de nem romlott!) lekvár, méz, maradék befőtt, a teához felszelt, de el nem fogyott citrom, maradék gyömbér, stb. A lehetőségek száma végtelen. Mindössze arra kell figyelni, hogy a száraz és nedves hozzávalókból gombóccá gyúrható és főzhető elegy váljék, ami nem fő szét a vízben azonnal. A hempergetéshez bármilyen maradék magvak darált elegye szóba jöhet, egy kis zabpehellyel növelve a mennyiséget, illetve mielőtt mindent beletennénk a gombócba, gondoljunk a tálalásra is: ki lehet hagyni egy kis tejfölt, lekvárt, gyümölcsöt erre a célra.

Az elkészítés pofon egyszerű: a gyümölcsöt kislyukú reszelőn reszeld le, tedd bele egy nagyobb tálba (esetleg az egyéb maradék gyümölcsökkel, lekvárokkal, stb. együtt), locsold meg citrommal, öntsd hozzá a túrót és/vagy tejfölt és/vagy joghurtot, a tojást, citrom héját, fahéjat, egyéb fűszert, gyömbért, stb., majd jöhetnek a száraz hozzávalók. Ezekből tedd hozzá mindazt, ami a panírozásból megmaradt. Itt érdemes figyelni egy picit arra, hogy ha túl lágynak találod a masszát, kerüljön még bele zabpehely/teljes kiőrlésű liszt/egyéb száraz hozzávaló, ami felvesz a nedvességből (és ehető). Akár mák is. Tényleg, bármi. Ha nem találod elég édesnek, jöhet hozzá egy adag beáztatott, majd az áztató vízzel együtt pürésített aszalt gyümölcs is. Pihentesd a masszát 20 percig.

Amíg pihen, tedd a konyhában fellelhető apró maradék magvakat egy aprítógépbe, ha kevésnek találod, tegyél hozzá még zabpelyhet, lenmagpelyhet, vagy bármit, ami van otthon, és alkalmasnak látod arra, hogy a kifőtt gombócokat beleforgasd. Daráld össze, majd pirítsd meg egy picit egy serpenyőben, és öntsd egy magasabb falú, széles tálba, amiben majd megforgatod a gombócokat.

Forralj egy lábosban vizet, tegyél bele sót, majd kicsit vedd vissza a lángot alatta. Ebbe a forró, de nem lobogó vízbe kanállal szaggass gombócokat, és nem nagy lángon főzd addig, amíg feljönnek a víz tetejére. A gombócokat szűrőkanállal óvatosan vedd ki a vízből, tedd a zabpelyhes-magos keverékbe. Ha túl lágynak találod még a gombócokat, ne ijedj meg. Ahogy hűl, úgy szilárdul meg egy picit jobban (a zabpehely egyik áldásos tulajdonsága a sok közül), akár ekkor is megforgathatod a keverékben, és tányérra pakolhatod.

Tálaláskor kínálj hozzá fahéjas-édes tejfölt/joghurtot/lekvárt/ gyümölcsöt. Bármit, ami van otthon, és még nem tetted bele a gombócba.

Gyuris Anett receptje