Saláta
Laktózmentes
Maradékból elkészíthető
Praktikus
Séf recept
Tojásmentes
Vega
Vegán
kb. 10-15 perc
Könnyű
2 fő
Nyár ,
Olcsó

Hozzávalók

3 szelet magos, rozsos bagett (vagy más jó minőségű szikkadt, tömör kenyér)
2 nagyobb paradicsom
kb. 5 cm-nyi kígyóuborka (héjastól)
1 kis fej lilahagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
50 ml extra szűz olívaolaj
1 evőkanál chiliolaj
15 nagyobb friss bazsalikomlevél
só, frissen őrölt bors
1 evőkanál tokaji muskotályos fehérborecet (másfajta is jó)

Elkészítés

A laktató, vendégváróként is remek saláta, a toszkán panzanella alapja a tömör, szikkadt kenyér lédús zöldségekkel, olívaolajjal, bazsalikommal frissre ízesítve.

A vékony karikákra vágott lilahagymát forgassuk össze nagy csipet sóval. A kenyérszeleteket (esetleg előbb enyhén megpirítva) tépkedjük falatnyi darabokra. A bazsalikomlevél 2/3-át finomra aprítva az olívaolajjal együtt adjuk a kenyérdarabkákhoz, és alaposan forgassuk össze. Ez után a kisebb kockákra vágott paradicsomot és uborkát, a nagyon finomra zúzott fokhagymát adjuk az olajos kenyérhez, és forgassuk bele a sózott lilahagymát. Végül borsozzuk meg, locsoljuk rá a borecetet és ízlés szerint a chiliolajat (s.k.: olívaolaj szárított chilivel és lime levelekkel). Tálaláskor szórjuk meg a maradék durvára aprított bazsalikommal és esetleg kevés reszelt parmezánnal (bár szerintünk sajt nélkül is finom).
Ahány ház, annyi szokás: gazdagíthatjuk a kenyérsalátát kapribogyóval, olívabogyóval, uborka helyett sült vagy grillezett vastag húsú paprikával, a szárzeller középső zsenge részével. A lényeg: a mennyiség fele zöldség (főként paradicsom), fele kenyér. A jó minőségű kenyeret hagyományosan nem vágva, hanem falatnyi darabokra tépkedve adják hozzá – az olaszok megmaradt, szikkadt cibattából, vagy só nélkül sütött, tömör toszkán kenyérből készítik. Csak némi pihentetési időt kell kibírni, hogy a kenyér tökéletesen átvegye a lédús zöldségek és a fűszerek ízét.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány