Leves
Gluténmentes
Laktózmentes
Praktikus
Séf recept
Tojásmentes
Vega
Vegán
kb. 20-25 perc
Könnyű
kb. 4 fő
Ősz , Tél ,
Olcsó

Hozzávalók

25 dkg vörös lencse
2 szál közepes sárgarépa
1 nagy vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma fokhagyma
2-4 evőkanál sűrű paradicsomlé vagy püré
1-2 evőkanál olívaolaj
só, csipetnyi fahéj, római kömény
menta vagy petrezselyem, bio citrom, ízlés szerint chili

Elkészítés

A lencse az egyik legjobb növényi fehérjeforrásunk. Vörös lencséből pillanatok alatt kész az étel – vékony a héja, előáztatni sem kell.

Az apró kockákra vágott hagymát és sárgarépát kevés vízben kezdjük főzni, majd adjuk hozzá a megmosott vörös lencsét. Sózzuk meg, öntsük föl annyi vízzel és a paradicsompürével, amennyi jó kétujjnyira ellepi. Fedő alatt főzzük kb. 15-20 percig, amíg a sárgarépa is megpuhul. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, az olajat, és ízlés szerint alaposan fűszerezzük meg. Botmixerrel pürésítsük, ha túl sűrű, öntsünk még hozzá vizet, és kész. Mentalevéllel díszítsük, frissen vágott citromgerezddel tálaljuk, és bőven facsarjunk belőle a levesbe.
A törökök némi olajos-paprikás mártást is csepegtetnek a levesre – ehhez előzőleg 2 ek. olajat felforrósítva összekevernek 1 ek. őrölt (csípős) paprikával, majd ezt adagolják igény szerint tálaláskor.
A sokféleképpen elkészíthető, ízlés szerint bőségesen fűszerezhető lencseleveshez illik a menta, a római kömény, a koriander vagy az arab Baharat fűszerkeverék, de kísérletezhetünk rozmaringgal, babérral, kakukkfűvel, zsályával, majoránnával, petrezselyemmel, chilivel is.
Tartalmasabb lesz a leves, ha burgonyával, némi zellerrel, fehérrépával kiegészítve főzzük. Pitával vagy bármilyen közel-keleti lapos kenyérrel tálalva laktató főétel.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány