Tökköret
Hozzávalók
Leírás
Sütőtök, aszalt szilva, sok hagyma - ősztől tavaszig nagy kedvenc ez a színes, rostos köret.
A meghámozott, kimagozott sütőtököt vágjuk kisebb kockákra, a hagymákat vágjuk karikákra. Egy nagyobb (sütőbe tehető) serpenyőben vagy lábosban pirítsuk néhány percig az olajon a hagymát, majd szórjuk meg cukorral, és kis lángon kevergetve karamellizáljuk. Tegyük rá a tököt, sózzuk, borsozzuk, alaposan keverjük össze a hagymával. Végül keverjük hozzá az aszalt szilvát (ha túl nagyok, vágjuk félbe), és az egészet fedő alatt pároljuk kb. 30 percig, amíg a tök megpuhul. Közben gyakran keverjük meg, nehogy lesüljön. Végül tegyük a serpenyőt a 180 fokra állított sütőbe, és fedő nélkül kb. 30 perc alatt süssük készre a tökös köretet. Sütőben sült rántott zellerrel tálaltuk. (Ha kifutottunk az időből, a sütőben sütés akár el is maradhat, helyette fedő nélkül pároljuk-pirítsuk még néhány percig a tökös köretet a tűzhelyen.)
Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány