Gluténmentes
Laktózmentes
Maradékból elkészíthető
Tojásmentes
Vega
Vegán
kb. 1 óra
Könnyű
kb. 4 fő
Ősz , Tél ,
Olcsó

Hozzávalók

50 dkg sütőtök (tisztítva)
3 nagy vöröshagyma
20 dkg aszalt szilva (magozott)
1-2 evőkanál cukor
3 evőkanál szőlőmag- vagy olívaolaj
só, bors

Elkészítés

Sütőtök, aszalt szilva, sok hagyma – ősztől tavaszig nagy kedvenc ez a színes, rostos köret.

A meghámozott, kimagozott sütőtököt vágjuk kisebb kockákra, a hagymákat vágjuk karikákra. Egy nagyobb (sütőbe tehető) serpenyőben vagy lábosban pirítsuk néhány percig az olajon a hagymát, majd szórjuk meg cukorral, és kis lángon kevergetve karamellizáljuk. Tegyük rá a tököt, sózzuk, borsozzuk, alaposan keverjük össze a hagymával. Végül keverjük hozzá az aszalt szilvát (ha túl nagyok, vágjuk félbe), és az egészet fedő alatt pároljuk kb. 30 percig, amíg a tök megpuhul. Közben gyakran keverjük meg, nehogy lesüljön. Végül tegyük a serpenyőt a 180 fokra állított sütőbe, és fedő nélkül kb. 30 perc alatt süssük készre a tökös köretet. Sütőben sült rántott zellerrel tálaltuk. (Ha kifutottunk az időből, a sütőben sütés akár el is maradhat, helyette fedő nélkül pároljuk-pirítsuk még néhány percig a tökös köretet a tűzhelyen.)

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány