Főétel
Tojásmentes
Vega
30
Könnyű
4
Ősz ,
Olcsó

Hozzávalók

1 kicsi vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olivaolaj
1 teáskanál liszt
2 dl tejszín
50 dkg laskagomba
ízlés szerint só, bors

Elkészítés

Fel a kézzel, aki evett már laskagombát? Ez a kevésbé ismert, viszont annál fenntarthatóbb gombafaj mostanság kezd ismertebbé válni. Elsősorban fűzfán, bükkön él a törzsön, a fa tövénél, vagy tuskón. Viszont amit a piacon/boltban megveszel az már szinte 100%, hogy otthon termesztett. Nem kell hozzá élő fa, simán kivágott farönkökön is megterem a beoltást követően, akár a kertedben is termeszthetsz ősszel és tavasszal terem.

ÍzE kicsit erősebb, mint a csiperkéé, beltartalma miatt fogyókúrázók, cukorbetegek, köszvényben és magas vérnyomásban szenvedők diétájában egyaránt kiválóan felhasználható. Koleszterincsökkentő hatása is van és egyes daganatok kialakulását is meg lehet vele előzni. Jobban lehet tárolni, mint a csiperkét, hűtőben feldolgozás nélkül a frissen szedett (ezt a piacon kérdezzük meg) gomba 6-10 napig is minőségromlás nélkül tárolható.

Forrás:

www.laskagomba.hu

A RECEPT:

A vöröshagymát felvágjuk és az olívaolajon kicsit megpirítjuk, beletesszük a zúzott fokhagymát. Ezalatt megmossuk a gombát (elég csak leöblíteni, mivel nem érintkezett földdel), összevágjuk kis csíkokra a (mehet bele a törzse is, csak kis darabokra vágjuk, mert az lassabban puhul meg).
Beletesszük a gombát, megsózzuk, borsozzuk és 20 percig fedő alatt pároljuk.
A tésztát ezalatt kifőzzük.
A liszthez hozzáadjuk a tejszínt, kikeverjük csomómentesre, majd felöntjük vele a gombát.

Másnapra ne tegyük el, együk meg mindet! 🙂