Leves
gluténmentes
Laktózmentes
Maradékból elkészíthető
Praktikus
Tojásmentes
Vega
Vegán
kb. 20-25 perc
Könnyű
4 fő
Tavasz ,
Olcsó

Hozzávalók

3 szál nagyobb sárgarépa
1 szál nagyobb fehérrépa
1/4 póréhagyma
zellerzöld
1 kisebb szárzeller
2 kanál semleges ízű (szőlőmag)olaj
só, bors

Elkészítés

Nagyi tavaszi levesének színét a sárgarépa adja. Többnyire tavasz közeledtével került az asztalra, amikor már szűkében volt a család a télire eltett egyéb zöldségféléknek. Egyszerű, könnyű és ízletes a hamis húslevesként is emlegetett leves. 

A sárga- és fehérrépát vágjuk karikákra, és annyi vízben tegyük föl főzni, amennyi épp ellepi. Sózzuk meg, és kis lángon, fedő alatt főzzük, hogy a sárgarépa íze és színe a főzővízbe oldódjon. Közben karikázzuk föl a póréhagymát, adjuk a leveshez, és ha a répa már puha, szükség szerint öntsük föl (ne túl sok) vízzel, majd adjuk hozzá a keskeny csíkokra vágott zellerlevelet/szárzellert, és főzzük még néhány percig. Sózzuk, borsozzuk, keverjünk bele 2 kanál szőlőmagolajat, és már tálalható is.
Gazdagabban: Grízgaluskával vagy más kedvenc levesbetéttel még laktatóbb, sőt vöröshagyma, zöldborsó, kelbimbó, maréknyi főtt csicseri is mehet bele kakukkfűvel, gyömbérrel, petrezselyemmel megbolondítva, ha úgy jobban szereted.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány