Desszert
Gyümölcsös
Séf recept
Tojásmentes
1,5-2 óra
Nehéz
8-10 szelet
Ősz , Tél ,
Megfizethető

Hozzávalók

Tészta:
250 g liszt
100 g vaj
5 g
1,25 dl víz
100 g vaj a hajtogatáshoz
Karamellizált almához:
300 g alma (savanykás, kemény fajta)
30 g cukor
200 g vaj

Elkészítés

A tészta elkészítése:

A vaj felét kis darabokra vágjuk és elmorzsoljuk a liszttel.

A víz és a só hozzáadásával készítünk egy alaptésztát, majd hűvös helyen 15 percig pihentetjük.

A maradék vajat sodrófával 1-2 cm vastag négyzetre nyújtjuk.

Az alaptésztát nyújtsuk téglalap alakúra és helyezzük rá a négyzet alakú vajat, majd hajtsuk rá a tésztát a vajra.

A tésztát szabályos téglalap alakúra nyújtjuk és a széleket behajtva újra négyzetet kapunk, majd hűvös helyen 15 percig pihentetjük.

Forgassuk el 90 fokkal a tésztacsomagot és ismét szabályos téglalap alakúra nyújtsuk a tésztánkat és a széleket behajtva újra négyzetet kapunk, majd hűvös helyen 15 percig pihentetjük.

Ismételjük meg az előző műveletet.

A karamellizált alma elkészítése:

A vajat a sütőben is használható serpenyőben (24 cm) felforrósítjuk, hozzáadjuk a cukrot és karamellizáljuk. Az almákat felszeleteljük és szorosan egymás mellé tesszük és kis lángon megvárjuk míg levet ereszt, puhul, karamellizálódik. 180 fokra előmelegített sütőben addig sütjük míg az almák egyenletesen karamellizálódtak. Kivesszük a sütőből és kb. 30 percig pihentetjük.

A tésztát 2 mm vastagra nyújtjuk és 30 cm korongot vágunk ki belőle és villával megszurkáljuk és kb. 15 perc alatt készre sütjük. Kivesszük a sütőből és a serpenyővel megegyező nagyságúra vágjuk.

Az almát felmelegítjük és rányomkodjuk a tésztát. A tésztára egy tányért helyezünk és egy hirtelen mozdulattal megfordítjuk. Szükség esetén lenyomkodjuk az almákat. Melegen tálaljuk.

Sarnyai Tünde receptje