Gyümölcsös
Maradékból elkészíthető
Praktikus
Séf recept
Vega
Vegán
kb. 20-25 perc
Könnyű
Ősz ,
Olcsó

Hozzávalók

sült tök
fagyasztott szilva kb. fele-fele arányban
fűszerek

Elkészítés

1. Szilvás sütőtöklekvár csípős paprikával
A megsült tököt kikaparom a héjából.
A kiolvadt szilvát a levével együtt felforralom, hozzáadom a sütőtököt, és botmixerrel pürésítem. Újra felforralom, és főzöm kb. 10 percig, vagy amíg kellően sűrűnek találom. A vége felé ízesítem csípős paprikával.
Ha nem elég édes a tök, akkor mézet lehet hozzá adni.
2. Szilvás sütőtöklekvár mentával
Ugyanúgy készül, mint az első, csak vaníliás cukorral és frissen felvágott mentával ízesítem a végén.
3. Szilvás-marcipános sütőtöklekvár
Ugyanúgy készül, mint az első, csak marcipánt aprítok bele, és addig főzöm, amíg a darabok felolvadnak. De ha darabos marad a marcipán, az se baj, izgalmas lesz tőle.
Tippek:
– A lekvár forrón üvegbe téve, száraz dunsztba állítva tartósítható, de erre nálunk még sose volt szükség, mivel kis adagokat csinálok – általában maradék sütőtökből, – és elfogy gyorsan.
– Még nem próbáltam, de jó lehet rozmaringgal, keserű csokival, sőt csokisan-csípősen is.
– Ugyanezek a receptek elkészíthetők krémlevesnek is. Így vizet kell hozzá adni, és egy kis sót, meg egy kis mézet, hogy ne legyen vízízű.
A képen a marcipános változat látható.
Horváthné Kocsis Angéla receptje
Készült a MIHE Mosonszolnoki Ifjúságért Hagyományőrző Egyesület Márton napi Libázás és Lekvárkóstoló c. programjára.