Praktikus
Séf recept
Tojásmentes
Vega
Vegán
kb. 1-1,5 óra
Könnyű
6-8 fő
Egész évben
Olcsó

Hozzávalók

kb. 1-1,5 kg "húshoz":
250 dkg búzasikérliszt
kb. 4 dl víz

Elkészítés

A fehérjében gazdag búzahús, vagy más néven szejtán megfizethető, egyszerűen elkészíthető, sokféleképpen fűszerezhető “hús” – és szénlábnyoma is kisebb, mint a valódi húsoké. Érdemes kipróbálni.

A szejtán otthon is könnyen elkészíthető. A sikérlisztet egy nagyobb keverőtálban alaposan összedolgozzuk a hideg vízzel, az így kapott szivacsos masszát két részre tépjük, henger alakúra formázzuk, majd egy nagyobb lábosban, forró, sós vízben kb. 40-50 perc alatt puhára fűzzük. A több mint kétszeres méretűre növő “húst” tálra szedve hagyjuk kihűlni, majd tetszés és igény szerint vágjuk vékony szeletekre, csíkokra, kockákra, és olajos-mustáros alapú pácban fél-egy órán át érlelve használjuk föl.
Van, aki főzés előtt sózza, fűszerezi a lisztet, csipetnyi szódabikarbónát is tesz bele, és 2-3 babérlevéllel együtt, zöldségalaplében főzi ki, de mi a natúr alapot kedveljük simán sós vízben kifőzve, mert az később bármilyen fűszerezésű, olajos-mustáros alapú pácban érlelve, a nyers húshoz hasonlóan sütve, párolva sokféle ételhez felhasználható – főzelékhez feltétként, natúr szeletként, de pörköltnek, vagy töltelékként káposztába, paprikába, padlizsánba stb. töltve egyaránt ízletes, fehérjedús “hús” a szejtán – kisütve szendvicsbe is tehető, csíkokra vágva, görög fűszerekkel pácolva zöldséges gyrosként is remek.
A képen a búzasikér-lisztből formált, forró vízben kifőzött natúr “hús”alap látható. Elkészítésében segít a Búzahús c. videó.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány