Desszert
Vega
kb 2 óra sütéssel
Könnyű
4
Ősz , Tél ,
Olcsó

Hozzávalók

Hozzávalók (tésztához):
130 g liszt
½ tk
1 tk cukor
110 g vaj
4 evőkanál (kb 50 gr) tejföl
Hozzávalók (töltelékhez):
1/2 bögre barnacukor
1/2 bögre cukor
2 darab, plusz egy harmadik sárgája tojás
1/2 tk
2 tk fahéj
1 tk gyömbér
1/4 tk őrölt szerecsendió
1/4 tk őrölt szegfűszer
1/4 tk őrölt kardamom (elhagyható)
1 közepes sütőtök belseje, megsütve
1 1/2 bögre tejszín

Elkészítés

  1. Kezdd a tésztával! A vajat kisebb darabokra vágd fel, és hagyd, hogy szobahőmérsékleten pár perc alatt megpuhuljon. Közben egy nagyobb tálban keverj össze lisztet, sót és cukrot.
  2. Add a vajat a lisztes keverékhez, és lassan dolgozd el a kezeddel, amíg egy nagyjából homogén masszát kapsz. Ezután add a tejfölt a tésztához, és egy villa segítségével vegyítsd bele a masszádba.
  3. Formázz gömböt a tésztából, és szórd meg a tetejét liszttel. Takard le fóliával, és egy órára tedd a hűtőbe pihenni. 5-10 perccel azelőtt vedd ki a sütőből, hogy szükséged lenne rá, hogy legyen ideje felmelegedni.
  4. Lisztezett felületen nyújts ki a tésztát egyenletes vastagságúra, és tedd a sütőformába.
  5. A sütőtököket mosd meg és vágd fel 4-6 kb. egyenlő nagyságú darabra. 200 fokos sütőben süsd kb. 40 percig, vagy amíg jól meg nem puhul. (Még jobb lesz, ha egy kis vizet is teszel a tök mellé egy hőálló edénykében.) Mikor elkészült, hagyd egy kicsit kihűlni, majd egy kanállal válaszd le a héját. (Ha a töklámpáshoz kikapart sütőtököt használod, ez a lépés persze kimarad.)
  6. A felvert tojásokat a cukorral, sóval, fűszerekkel keverd össze.
  7. Add ehhez a sütőtök pürédet, majd keverd bele a tejszínt.
  8. Öntsd a keveréket a tésztába. Süsd 220 fokon 15 percig, majd csökkentsd a hőmérsékletet 180 fokra, és süsd még 45-55 percig. Akkor jó, amikor a beleszúrt késre már nem ragad rá semmi. (A sütés közben félúton betakarhatod a tészta kilátszó rézét alumínium fóliával, hogy ne égjen meg.)

Eredeti recept: Simply Recipes