Leves
Laktózmentes
Maradékból elkészíthető
Praktikus
Séf recept
Tojásmentes
Vega
Vegán
kb. 45 perc
Könnyű
4 fő
Ősz , Tél ,
Olcsó

Hozzávalók

0,5 kg sütőtök
2-3 szál sárgarépa
1-2 narancs
1 nagy vöröshagyma
némi (tökmag)olaj
gyömbér, só, bors, esetleg kevés cukor
tálaláskor pirított tökmag a tetejére

Elkészítés

A sütőtök egészséges téli csemege, már a színe is melegít. Gyorsan elkészíthető, megfizethető és finom. Minél sötétebb narancsszínű a tökhús, annál több béta-karotint tartalmaz.

Fontos: Nem kell a tököt előbb megsütni, felesleges idő- és energiapazarlás! A tököt nyersen vágjuk kockákra és az aprított hagymával, karikákra vágott sárgarépával együtt főzzük meg annyi vízben, amennyi épp ellepi. Mielőtt teljesen megpuhulnak a zöldségek, tegyük bele a narancsgerezdeket, főzzük még 5 percig, majd az egészet turmixoljuk. Ha túl sűrű, ízlés szerint hígítsuk vízzel, sózzuk, borsozzuk, gyömbérrel fűszerezzük, és ha nem volt elég édes a tök, kevés cukrral ízesítsük a levest pikánssá. Végül feltétlenül adjunk hozzá 1-2 kanál tökmagolajat (esetleg markánsabb ízű olíva- vagy semleges szőlőmagolajat – ki hogy szereti).
Másképp: Ha kevés a tök, vagy váratlan vendégek érkeznek, dúsíthatjuk 1-2 kockákra vágott krumplival, almával, ha nincs otthon gyömbér, ízesíthetjük szerencsendióval, sőt narancs helyett paradicsomsűrítménnyel és rozmaringgal, kakukkfűvel fűszerezve is finom. Érdemes kísérletezni. NE tegyünk bele leveskockát, húsleves alaplét, ételízesítőt, és főzés előtt ne pirítsuk meg jó magyar szokás szerint zsíron vagy olajon a hagymát, teljesen felesleges és egészségtelen is.
Tapasztalat: A gyerekeket eleinte csak a tökmagpirítás hozta lázba, ahogy szárazon pirítva pattognak szerteszét a magok, és olyan ducik lesznek, hogy szétnyílik rajtuk a „ruha”. Ez olyan jó móka, hogy ma már a levest is boldogan eszik, nem csak a tökmagot halásszák le róla. Jó étvágyat!

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány