Desszert
Vega
fél-egy óra
Közepes
4
Egész évben
Olcsó

Hozzávalók

2 liter tej
6 tojás (0-ás vagy 1-es)
20 dkg cukor
fél rúd vanília
2 kk liszt

Elkészítés

Azért retró, mert nem helyettesítjük egyik hozzávalót sem valamilyen mostanában trendi alapanyaggal (pl. kókuszvirág cukor vagy mandulatej). 🙂

A tojások fehérjét három kanál cukorral kemény habbá verjük.

Egy nagy, lapos lábast hideg vízzel kiöblítünk, majd ebben felforraljuk a tejet, benne a vanília rúddal. Ügyelünk rá, hogy ne égjen le és ne fusson ki (a hideg öblítés elvileg segít ezen). Forrás után a tej hőmérsékletét visszavesszük, és a csendesen fővő tejbe kevés galuskát beleszaggatunk, vagyis egy nagyobb kanállal a felvert habból “ráültetünk” a tejre (kb. 3 adagban fog kifőni.) Amikor felduzzad a hab, megfordítjuk, és még egy fél percig főzzük. Szűrőlapáttal kitesszük egy szitába, ami alá tálat teszünk (ide csurog le róla a tej).

Lehúzzuk a tejet a tűzről.

A megmaradt tojássárgáját a megmaradt cukorral és a két kávéskanál liszttel összekeverjük. Hozzáadunk egy kicsit a meleg tejből és csomómentesre elkeverjük. Ezután visszaöntjük a többi tejbe, és visszarakjuk a tűzre. Folytonos kevergetés mellett éppen, hogy felforraljuk (vigyázva, hogy ne csapódjon ki a tojássárgája a melegtől.)

Hűtve fogyasztjuk.