gluténmentes
Laktózmentes
Maradékból elkészíthető
Tojásmentes
Vega
Vegán
kb. 15-20 perc
Könnyű
4 fő
Tavasz , Nyár , Ősz ,
Olcsó

Hozzávalók

30-40 dkg közepes kelbimbó
6-8 cm-es póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
1-2 evőkanál (szőlőmag)olaj
só, bors

Elkészítés

Ősztől tavaszig gazdagítja étrendünket a kelbimbó – sokak által nem kedvelt jellegzetes ízét a rákellenes hatású sinigrin vegyület adja. Nyersen, párolva egyaránt értékes téli tápanyagforrás.

A megmosott kelbimbók sérült, külső leveleit szedjük le, a kelbimbókat vágjuk félbe, és serpenyőbe téve sózzuk, borsozzuk, öntsünk alá egy kevés vizet, és fedő alatt, gyenge tűzön pároljuk 5-6 percig. Ekkor adjuk hozzá a karikákra vágott pórét, az apróra vágott fokhagymát és az olajat, óvatosan keverjük át az egészet, és fedő alatt pároljuk még néhány percig, majd a fedőt levéve erősebb lángon, közben keverve-rázogatva pirítsuk aranybarnára. Ne hagyjuk magára, könnyen megéghet. Tálaláskor, ha szükséges, ízlés szerint fűszerezzük még némi sóval, borssal, frissen facsart citromlével. Feltétként főzelékekre, mártással vagy körettel uzsonnára, vacsorára egyaránt remek.
Fűszeresen: Sokféle fűszer illik hozzá, piríthatjuk egész vagy tört korianderrel, mustármaggal, római köménnyel, csipet szárított chilivel, fekete mungóbabbal, durvára vágott dióval, mandulával vagy szezámmaggal.
Sütőben sütve: A félbevágott kelbimbókat alaposan forgassuk meg a sózott, borsozott olajban. Terítsük el egy sütőpapírral bélelt tepsiben, és kb. 200 fokon süssük 20 perc alatt aranybarnára. Keverhetünk hozzá ízlés szerint fokhagymát, fűszereket is, de az alaprecept szerint sütve is igazán ízletes.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány