gluténmentes
Gyümölcsös
Laktózmentes
Tojásmentes
Vega
Vegán
kb. 20 perc
Könnyű
kb. 1 fő
Egész évben
Olcsó

Hozzávalók

2 alma
fél vöröshagyma
fél marék mazsola
őrölt gyömbér
csipet chilipor
2 dl almaecet (vagy fehérborecet)
csipet
1 evőkanál cukor

Elkészítés

Az alma a gyümölcsök királynője – sokféle értékes tápanyag található benne. Pikáns szószként is remek, sokféleképpen ízesíthető, üvegbe zárva hosszan tartósítható.

Az almát megtisztítjuk, kisebb kockákra vágjuk. A hagymát szintén kisebb kockákra vágjuk. Tegyük az almát és a hagymát egy lábosba, szórjuk meg a cukorral, sóval, adjuk hozzá a mazsolát, és fedő nélkül, gyakran kevergetve főzzünk belőle ízlés szerinti sűrűségű mártást. A főzés befejezése előtt néhány perccel keverjük bele az ecetet és a fűszereket. Chili helyett korianderrel, szerecsendióval, fahéjjal is ízesíthetjük, érdemes kísérletezni.
Ha nagyobb mennyiségben (kb. 2 kg almából) készítjük, a kész szószt tisztára mosott üvegekbe téve, dunsztolva tartósíthatjuk.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány