Tészta
Laktózmentes
Maradékból elkészíthető
Praktikus
Séf recept
Tojásmentes
Vega
Vegán
kb. 20-25 perc
Könnyű
4 fő
Nyár ,
Olcsó

Hozzávalók

2 közepes padlizsán
2-4 gerezd fokhagyma
1-2 evőkanál morzsolt oreganó (azaz szurokfű)
kb. 40 dkg (lucullus) paradicsom (vagy darabos sűrítmény)
1 (kápia)paprika
2-3 zellerszár v. -zöld
kakukkfű, rozmaring, só, bors, olívaolaj
citromlé v. balzsamecet
1 marék friss bazsalikom
durumtészta

Elkészítés

Nem csak a szicíliaiak egyik nagy kedvence a pasta alla Norma, azaz a padlizsános tészta – gyors, könnyű, remek fogás.

A padlizsánt vágjuk jó ujjnyi vastag kockákra, vagy széles hasábokra, a fokhagymát apróra, ha friss paradicsomból készül, azokat pedig negyedekre. Tegyük a fokhagyma felét egy mélyebb serpenyőbe, alaposan szórjuk meg oregánóval, némi olajjal, és kevergetve pirítsuk, amíg illatozni kezd, vigyázva, nehogy megégjen. Dobjuk rá a padlizsánt, erős lángon kevergetve itassuk-pirítsuk át minden oldalát a fűszeres olajjal. Adjuk hozzá a paradicsomot, az apróra vágott paprikát és zellerszárat, alaposan keverjük össze, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt főzzük kb. 10-12 percig. Ha nem elég lédús, adjunk hozzá még paradicsomot. Keverjük bele a maradék zúzott fokhagymát, ízlés szerint fűszerezzük kakukkfűvel, őrölt rozmaringgal, 1-2 kanál olívaolajjal, citromlével, majd főzzük még 5 percig, és kész is. Tálaláskor szórjuk meg alaposan friss bazsalikommal.
Pennével, azaz tollhegytésztával az igazi, de ahány ház, annyiféle recept szerint és tésztával (spagetti, kagyló, borsóhéj, tagliatelle stb.) készül Norma tésztája Szicíliában. Ami kihagyhatatlan, az a padlizsán-fokhagyma-bazsalikom-paradicsom négyese.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány