Gluténmentes
Laktózmentes
Maradékból elkészíthető
Praktikus
Tojásmentes
Vega
Vegán
kb. 45-50 perc
Könnyű
4-6 fő
Nyár ,
Olcsó

Hozzávalók

2 nagyobb vagy 3 kisebb padlizsán
1 fej vörös- vagy lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
só, bors, frissen facsart citromlé
kb. 1 dl olívaolaj

Elkészítés

Villával szurkáljuk meg a padlizsánok héját, és 200 fokos sütőben süssük 30-40 percen át, hogy a húsa puha, könnyen kenhető legyen. A kézmelegre hűlt sült padlizsánokat hosszában vágjuk félbe, a húsát kaparjuk ki a héjából, fakanállal vagy rozsdamentes villával “törjük” egyenletes állagúra, és keverjük össze az apróra vágott vagy lereszelt hagymákkal. Citromlével, sóval, borssal ízesítsük, majd kb. 1/4 rész olívaolajjal keverjük krémesre. Hűtőben tárolva több napig friss marad. Barna kenyérre, pirítósra kenve, pitával mártogatva finom csemege. Ízesíthetjük 1 csokor kaporral vagy friss korianderrel, de keverhetünk bele friss paradicsomot, némi cukkinit, sült paprikát, kapri- vagy olajbogyót, bazsalikomot, szezámkrémet, fehérjedús csicserit, darált diót – ahogy szereted.
Télre üvegbe zárva csak némi sóval és olajjal keverjük össze a padlizsán egyenletesre tört sült húsát, majd tegyük sterilizált üvegben vízfürdőbe, aztán forrón a dunsztba, és ha kihűlt, másnap mehet a kamrába. Ha sorra kerül, fogyasztás előtt ízesítsük kedvünk szerint. (A natúr sült padlizsánhús dobozba, zacskóba adagolva, címkézve a mélyhűtőben is kora nyárig jól tartósítható.)

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány