Snack
Laktózmentes
Praktikus
Séf recept
kb. 1 óra
Könnyű
6 nagy tepsi
Egész évben
Olcsó

Hozzávalók

10 db tojás
1 dkg élesztő
2 ek.
5 ek. olvasztott zsír
liszt amennyit felvesz (kb. 1 kg)

Elkészítés

A lisztet egy tálba öntöttem, közepébe mélyedést készítettem, oda tettem a tojások sárgáját. Rámorzsoltam az élesztőt, majd meglocsoltam az olvasztott zsírral. Kacsazsírt használtam. Szélére tettem a sót. A tojások fehérjét habbá vertem, nem kell keményre, csak míg csúcsos lesz. Ezt is a tésztához adtam, majd kemény tésztát gyúrtam belőle.

A leírás szerint ezután kisodorjuk, nagyobb pogácsa szaggatóval kiszúrjuk, majd perecet formálunk belőle. Na ezt nem értettem. Ha pogácsa szaggatóval kiszúrom, hogy lesz belőle perec? Próbáltam, hogy a közepénél kilyukasztom és azt tágítva formázom, de nem működött. Inkább a kinyújtott tésztát csíkokra vágtam, majd azokat kissé megsodortam, két végét összecsíptem. Eleinte takaros kis karikákat gyártottam, késöbb a türelmem fogytán egyre nagyobbak lettek.

Kissé el is lapítottam őket, hogy minél több férjen majd a tepsire. Néhány igazi perec is készült azért.
Egy lábasban vizet forraltam. A pereceket addig főztem, míg feljöttek a víz tetejére, megfordítottam, néhány másodpercig hagytam, majd sütőpapírra szedtem őket.
Hideg kamrába kerültek egy éjszakára. Másnap sütőpapírral bélelt tepsire ültettem a pereceket. Jó messzire egymástól, mert hatalmasra dagadnak a hidegen szinte összeaszalódott tészták. Forró sütőben, vagy kemencében kell pirosra sütni.
Sütés közben kirepedezik, nagyon könnyű lesz. A közepe szinte habos, a külseje jó ropogós.  1 hónapig fogyasztható.
Forrás: http://www.limarapeksege.hu/2009/11/ormansagi-fott-perec.html