Leves
Gluténmentes
Laktózmentes
Maradékból elkészíthető
Praktikus
Tojásmentes
Vega
Vegán
kb. 20 perc
Könnyű
4 fő
Ősz , Tél ,
Olcsó

Hozzávalók

80 dkg sárgarépa
1 nagy vöröshagyma
2 evőkanál (szőlőmag)olaj
3 db bio narancs
só, cukor, őrölt fehér bors
1 evőkanál zöldbors (sós lében)
Tálaláskor ízlés szerint a tetejére:
hegyes csípős zöldpaprika vagy zöldhagymaszár
metélőhagyma
narancs (mentalevél vagy petrezselyem, kakukkfüves pirított zsemlekocka)

Elkészítés

Narancs és sárgarépa – már a színük is melenget. Sokféleképpen fűszerezhető, egyszerű, olcsó és nagyon finom krémleves hűvös, borongós őszi, téli napokra.

Az apró kockákra vágott hagymát és karikákra vágott sárgarépát 1-2 percig pirítjuk a felforrósított olajon, majd felöntjük kb. 1 liter vízzel, és fedő alatt, mérsékelt tűzön kb. 20-25 perc alatt puhára főzzük. Közben 2 narancsot meghámozunk, gerezdekre bontjuk, 8-10 gerezdet félreteszünk a tálaláshoz, a többit feldaraboljuk. A hámozás-darabolás közben keletkező narancslét fogjuk föl egy kisebb tálkában és végül csavarjuk hozzá a harmadik narancs levét. Ha a répa megpuhult, adjuk a leveshez a narancsdarabokat és a narancslevet, majd az egészet botmixerrel turmixoljuk krémesre. Ízesítsük sóval, fehér borssal, csipetnyi cukorral és a lecsepegtetett zöldbors felével. Végül az egészet forrósítsuk föl, és máris tálalhatjuk ízlés szerint megszórva a karikákra vágott friss zöldpaprikával, hagymával, mentával, a maradék zöldborssal és a félretett narancsgerezdekkel, vagy kakukkfüves olajon pirított zsemlekockákkal.
Ha a leves túl sűrű lett, az utolsó forralás előtt kevés vízzel hígíthatjuk, és narancslevet is csavarhatunk bele.
Ha a borsos-hagymás változat túl pikánsnak tűnik, zöldbors helyett fűszerezhető kakukkfűvel, rozmaringgal, szerecsendióval, gyömbérrel… érdemes kísérletezni.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány