Desszert
Gyümölcsös
Praktikus
Séf recept
Snack
kb. 40 perc
Könnyű
6-8 fő
Nyár , Ősz ,
Olcsó

Hozzávalók

5 dkg puha vaj
2 evőkanál tejföl
2 tojás
5 dkg cukor
15 dkg liszt ízlés szerint vegyesen (2/3 rétesliszt, 1/3 teljes kiőrlésű rozsliszt)
1 teáskanál szódabikarbóna (vagy sütőpor)
0,5 kg lédús, érett szilva
5 dkg dió
őrölt fahéj
A morzsához:
3 dkg puha vaj
2-3 evőkanál liszt
3 dkg cukor
5 dkg darált dió
őrölt fahéj

Elkészítés

A morzsával kezdjük: a hozzávalókat alaposan dolgozzuk össze és az egészet tegyük a hűtőbe. Folytassuk a szilvával és a dióval. A szilvát mossuk meg, vágjuk négy hosszúkás gerezdre, a diót daráljuk le, néhány gerezdet tegyünk félre a díszítéshez. A tésztához először a vajat a cukorral, a tejföllel és a tojásokkal keverjük simára, majd alaposan (hogy sok levegő kerüljön bele) dolgozzuk össze a szódabikarbónás liszttel. A sűrű tésztát kanalazzuk egy kivajazott (kb. 20×20-as) sütőformába, simítsuk el a tetejét egyenletesre. Szórjuk meg fahéjas dióval, majd héjával lefelé (hogy ne áztassa el a tésztát) sűrűn rakjuk meg a szilvagerezdekkel. A szilvákra egyenletesen morzsoljuk rá a cukros-diós keveréket, és mehet is a sütőbe. Sütés előtt, díszítésként szórhatunk rá durvára vágott diót és apróra vágott szilvadarabokat. Közepes lángon (kb. 180 fok) 30-35 perc alatt kész.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány