Gluténmentes
Laktózmentes
Nyers
Praktikus
Séf recept
Tojásmentes
Vega
Vegán
kb. 10 perc
Könnyű
2 fő
Tavasz ,
Olcsó

Hozzávalók

1 jó csokor medvehagyma
3 evőkanál dió (v. fenyőmag)
1 gerezd fokhagyma (elhagyható)
só, bors
1 dl olívaolaj

Elkészítés

Egyszerű, gyors, olcsó – üvegbe zárva télen is élvezheted a természet tavaszi ajándékát. Valódi ízbomba – kevés is elég belőle kenyérre, tésztára, levesek, mártások ízesítésére.

A diót (fenyőmagot) száraz serpenyőben pirítsuk néhány pillanatig, a medvehagymát mossuk meg, csepegtessük le róla a vizet, majd ha a dió kihűlt, minden hozzávalót tegyünk egy aprítógépbe, és elég kb. 30-40 másodperc, kész is a mélyzöld színű krémes pesto. Az apróra vágott hozzávalókat mozsárba téve kézzel is krémesre dolgozhatjuk, ahogy az olaszok is teszik. A medvehagyma-krém frissen kenyérre kenve, vagy főfogásként durumtésztára halmozva egyaránt finom. Télre is eltehetjük – ugyanígy készítsünk el néhány kisebb üvegre való mennyiséget, töltsük az üvegekbe, a tetejére öntsünk 1 mm-nyi extra szűz olívaolajat, légmentesen zárjuk le, és mehet a hűvös kamrapolcra vagy a hűtőbe – kevés is elég belőle, remek ízesítője lehet sokféle ételnek.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány