gluténmentes
Laktózmentes
Praktikus
Tojásmentes
Vega
Vegán
kb.15 perc
Könnyű
4 fő
Egész évben
Olcsó

Hozzávalók

Mediterrán változat:
45 dkg főtt bab
1/2 bio citrom leve
6 db napon szárított, olajban pácolt paradicsom
10 szem fekete olívabogyó apróra vágva
sok fokhagyma (ízlés szerint)
kevés olívaolaj
maroknyi bazsalikomlevél (vagy szárított bazsalikom)
só, bors
Rozmaringos:
40 dkg főtt (fehér)bab
2-3 gerezd fokhagyma
némi vörösborecet (v. citrom)
néhány ág rozmaring
só, bors, olívaolaj

Elkészítés

A sokféleképpen ízesíthető bab szendvicsekbe is kenhető, kiváló fehérjeforrás. A fokhagymás-bazsalikomost, a rozmaringost és a kapros-tárkonyost is érdemes kipróbálni.

Mediterrán változat: A hozzávalókat összekeverjük, botmixerrel pépesítjük és rozmaringággal díszítve tálaljuk. Mártogatósként pirított kenyérrel, friss zöldségekkel, de kenyérre kenve szendvicsbe is finom.

Rozmaringos:  A rozmaringágak letépkedett leveleit keverjük össze némi sóval, mozsárban törjük össze, majd adjunk hozzá olívaolajat. Az apróra vágott fokhagymát kevés rozmaringos olajon pirítsuk világosra, adjuk hozzá a főtt babot, kicsit pirítsuk, majd kevés vizet öntsünk alá, és lefedve pároljuk kis lángon 6-8 percig. Sózzuk, borsozzuk, némi borecettel (vagy citrommal) lazítsuk, és villával vagy botmixerrel törjük darabos pürévé. Kenjük pirítósra vagy tömör kenyérre, és mielőtt beleharapnánk, kanalazzunk a tetejére egy keveset a rozmaringos olajból.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány