Cukormentes
gluténmentes
Maradékból elkészíthető
Praktikus
Séf recept
kb. 20 perc
Könnyű
8-10 fő
Nyár ,
Olcsó

Elkészítés

A lengyelek ogórek kwaszny-nak vagy kiszony-nak nevezik, ezt harapják a vodkához, majd másnap ennek a levével gyógyítják a gyomrukat. A kovászos uborkához hasonlít leginkább, de nem egészen az.
A hozzávalókat csak bele kell pakolni az üvegbe, vagy cserépedénybe, és az uborka/cukkini tejsavas erjedéssel tartósítja magát. Ugyanez a folyamat megy végbe egyébként a káposzta savanyításakor is. Az elkészítése elképesztően egyszerű, és eláll egész télen. Ha felbontod az üveget, de nem teszed hűtőbe, akkor se romlik meg. Csodás 🙂
Az uborka és a cukkini unokatestvérek, mindkettőből nagyon jó. Én azért kezdtem cukkiniből készíteni néhány éve, mert abból mindig rengeteg terem. Uborkát már nem is ültetünk.
Nagyobb méretű üvegbe szoktam tenni, hogy ne kelljen túl kicsire aprítani a cukkinit.
Az üveg aljába szórok: 2-3 gerezd fokhagymát, 1-2 babérlevelet, 3 szem borsot, 2 szem szegfűborsot, egy kis tormát (kb. 2 dobókockányi méret), és némi kaprot. A lengyelek szerint lehet bele tenni meggylevelet, szőlőlevelet is. (a meggy és a babér ugyebár rokonok)
Ez után a cukkinit, ha már nagyobb, kimagozom, majd az üveg méretének megfelelő szeletekre/gerezdekre vágom, belepakolom, ami belefér. A tetejére 1,5 teáskanál sót teszek (1 literes üveghez kb.) Öntök rá vizet, nem izgulom túl, csak sima hideg, forralatlan csapvízzel szoktam, de lehet forralni nyugodtan. Lezárom, és ennyi.
A lezárt üvegeket ne tegyétek egyből a spejzpolcra, mert ugye ez felforr, és némi lé kifut az üvegből. A kertben árnyékos helyen állnak most, a diófa alatt. De volt már a padláslépcsőn is, vagy egy tálcán, hogy felfogja a levet. Pár nap alatt elkészül, fehéres homályos lesz a lé, majd később leülepszik. Amikor azt látjátok, hogy a forrás után lenyugszik akkor kész.
A lengyelek csinálják nyáron cserépedényben is, a napon, mint mi a kovászos uborkát. Kenyér nem kell rá.
Tapasztalataim alapján egyetlen hibalehetőség van csak: ha nem teszel rá elég sót. A többi hozzávaló nyugodtan elhagyható, felcserélhető, behelyettesíthető.
Ja, és a levét kiönteni vétek! Igyátok!
Kocsis Angéla receptje