Főétel
gluténmentes
Laktózmentes
Praktikus
Tojásmentes
Vega
Vegán
kb. 30-35 perc
Könnyű
kb. 4 fő
Ősz , Tél ,
Olcsó

Hozzávalók

25 dkg vörös lencse
1 közepes vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál olaj
1 teáskanál currypor és őrölt római kömény
1-1 mokkáskanál kurkuma
chili
6 dl zöldségalaplé vagy víz
3 dl sűrített paradicsom
friss koriander vagy petrezselyem
bio citromlé

Elkészítés

Az indiai dahl alapja lehet bármilyen lencse, bab, csicseri, borsó. Ahány ház, annyiféleképpen készül ez a laktató, fehérjedús fogás – sokféle zöldséggel, fűszerrel ízesíthető, kenyérrel, rizssel egyaránt tálalható.

Vörös lencséből gyorsan kész az étel: nem kell beáztatni, elég átválogatni és alaposan leöblíteni. Az apróra vágott hagymát az olajon pároljuk üvegesre, adjuk hozzá a fokhagymát és a fűszereket. Folyamatosan keverve kb. 1-2 percig pirítsuk az egészet illatosra, majd adjuk hozzá a lencsét. Azonnal öntsük föl alaplével vagy vízzel, és a paradicsommal. Mérsékelt tűzön, fedő alatt főzzük kb. 20-25 percig, míg a lencse tökéletesen megpuhul. A sűrű, illatos egytálételt apróra vágott friss korianderlevéllel vagy petrezselyemmel megszórva, ízlés szerint frissen facsart citromlével kínáljuk, feltétként sült hagyma, karikákra vágott erős paprika is illik hozzá. Az indiaiak laktató főfogásként lepénykenyérrel vagy rizssel kínálják. Kísérletezzünk bátran.
Másképp: Ősztől tavaszig a vörös lencse (kanadai vagy sonkatökként is ismert) pézsmatökkel gazdagítva, borssal, chilivel kissé csípősre hangolva is főzhető, és lepénykenyérrel tálalható (l. fotó). Hozzávalók: 30 dkg vörös lencse, 40 dkg tisztított sütőtök, 40 dkg (sűrített) paradicsom, kb. 1 liter zöldségalaplé vagy víz, 1 nagyobb vöröshagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 2-3 ek. olaj, 1-1 tk. kurkuma, tört koriandermag, kömény, ízlés szerint cayenne bors, gyömbér és chili, só, friss korianderlevél. Ugyanúgy főzzük, mint fent, a kb. 2 cm-es kockákra vágott tököt a lencse után kb. 5 perccel adjuk az ételhez. Gyorsan kész: 30-35 perc elég a főzésre.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány