Leves
Maradékból elkészíthető
Praktikus
Séf recept
kb. 25-30 perc
Könnyű
4 fő
Egész évben
Olcsó

Hozzávalók

50 dkg zöldbab (sárga hüvelyű)
1-2 gerezd fokhagyma
1 nagy fej vöröshagyma
1 nagyobb (piros húsú) paprika
1-2 szem paradicsom (télen 5-6 ek. eltett lecsó és paradicsompüré)
1-2 evőkanál olaj
só, bors, borsikafű, szerecsendió, kakukkfű
házi tarhonya
bőven zeller- vagy petrezselyemlevél
ecet vagy borecet
joghurt vagy tejföl (elhagyható)
ínyenceknek chilipaprika

Elkészítés

A vöröshagymát vágjuk kockákra és kevés vízzel felöntve kissé pároljuk fedő alatt, majd adjuk hozzá a megtisztított (mirelit) zöldbabot. Öntsük föl annyi vízzel, hogy jól ellepje, majd adjuk hozzá a keskeny csíkokra vágott paprikát, a paradicsomot (vagy télen félidőben a lecsót), sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt főzzük majdnem készre. Adjuk hozzá a durvára vágott fokhagymát és az olajat, majd kb. 10 perccel a főzés befejezése előtt szórjuk bele a kb. 1,5 maroknyi házi tarhonyát. Fűszerezzük ízlés szerint, szórjuk meg az apróra vágott petrezselyemmel vagy zellerzölddel, és némi friss citromlével vagy borecettel finomítsuk pikánssá. Joghurttal, tejföllel gazdagíthatjuk, és aki szereti, némi csípős paprikával tökéletesítheti az összhatást.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány