Főétel
Laktózmentes
Maradékból elkészíthető
Praktikus
Séf recept
Vega
kb. 20 perc
Könnyű
4 fő
Nyár ,
Olcsó

Hozzávalók

1 bögre kuszkusz
2 bögre forró víz
2 nagy paradicsom
1 db paprika (piros kápia)
2 db uborka
20 dkg cukkini
1 csomag újhagyma (vagy 1 lilahagyma)
1 fokhagyma
1 alma (elhagyható)
1 csokor petrezselyem
1-2 ág menta levele
fél bio citrom leve, héja
só, bors, olívaolaj

Elkészítés

A hozzávalókat idény és tetszés szerint variálhatod. Először a kuszkuszt tedd egy nagyobb tűzálló tálba és öntsd föl kétszer annyi forró (sós) vízzel, majd lefedve pihentesd 10-15 percig. Közben a többi hozzávalót aprítsd apró darabokra, majd kevés olívaolajon pirítsd 1 percig a fokhagymát, és add hozzá a cukkinit, paprikát (a paradicsom egy részét, a padlizsánt, vagy télen a vaskosabb zöldségeket), pirítsd kevergetve 4-5 percig, majd hagyd kihűlni. A kihűlt kuszkuszt lazítsd föl villával, és keverd bele a pirított és a nyers hozzávalókat, beleértve a zöldfűszereket, a citrom levét és lereszelt héját is. Sózd, borsozd, locsold meg extra szűz olívaolajjal, még egyszer alaposan forgasd össze, és kész. Gazdagíthatod száraz serpenyőben néhány pillanatig pirított szezámmaggal, dióval is – ez utóbbi remek fehérjeforrás. Tehetsz bele olívabogyót, caprit, chilit, félkemény nektarint, répát, zöldbabot, borsót, brokkolit, gombát, karalábét, retket, spenótot, mángoldot, kelbimbót, édesköménygumót, padlizsánt, zellert, fűszerezheted bazsalikommal vagy oregánóval, kakukkfűvel, kaporral, ahogy szereted.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány