Snack
Gluténmentes
Laktózmentes
Praktikus
Tojásmentes
Vega
Vegán
kb. 1 óra
Könnyű
12 db
Egész évben
Olcsó

Hozzávalók

10 dkg köles (szárazon mérve)
1 fej vöröshagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 közepes sárgarépa
1-2 evőkanál lenmag (v. lenmagliszt + 1 ek. víz tojáshelyettesítőként)
só, bors, kömény, majoránna, petrezselyem

Elkészítés

A köles minden esszenciális aminosavat tartalmaz, rostdús és kalóriaszegény. Legalább hetente egyszer legyen étrendünk része. Reggelire, ebédre, szendvicsbe és vacsorára egyaránt finom. 

A kölest kétszeres mennyiségű vízzel (vagy zöldséges alaplében) kb. negyed óra alatt főzzük puhára, majd hagyjuk kihűlni. Reszeljük le vagy vágjuk nagyon apróra a hagymát, fokhagymát, sárgarépát, és adjuk a kihűlt köleshez. Szórjuk meg a fűszerekkel, az egészet alaposan keverjük össze, és pihentessük kb. 30 percig. Sütőben sütve: A masszából formáljunk laposabb pogácsákat, és sorakoztassuk olajjal kikent tepsibe. 190 fokon mindkét felén 15-15 perc alatt süssük ropogósra. Serpenyőben: kevés forró olajon, közepes lángon süssük mindkét oldalát kb. 5-5 percig aranybarnára.
Másképp keverve: Sárgarépa helyett, mellett reszelhetünk bele zellert, fehérrépát, kevés csíkokra vágott piros színű paprikát, ősztől tavaszig sütőtökkel is gazdagíthatjuk. Fűszerezhetjük korianderrel, a sütőtököst gyömbérrel, a paprikást kakukkfűvel, bazsalikommal. Színesíthetjük reszelt céklával, keskeny csíkokra vágott spenótlevelekkel, tavasszal meg friss medvehagymával. Kínálhatjuk sokféle salátával, zöldséges mártogatósokkal, főzelékek feltétjeként, és szendvicsbe téve is.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány