Saláta
Maradékból elkészíthető
Praktikus
Tojásmentes
Vega
15-20 perc
Könnyű
4-6 fő
Egész évben
Olcsó

Hozzávalók

1 közepes fej kínai kel
Ezenkívül a gyümölcsöshöz:
2-3 db alma
2 db bio narancs
3-4 evőkanál (növényi) joghurt
csipetnyi só, bors
A csípőshöz:
1 db piros chilipaprika
1 db bio citrom leve
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
2-3 fej mogyoróhagyma vagy újhagyma zöldjével
maréknyi friss koriander
A répáshoz:
2-3 közepes sárgarépa
3 evőkanál fehérborecet
1 evőkanál cukor vagy méz
1-2 evőkanál olaj
maréknyi friss menta
Retekkel:
1 kisebb fehér retek
1 db piros színű paprika
1 kis fej vörös- vagy lilahagyma
2-3 evőkanál olaj
1 teáskanál édes mustár
némi gyömbér
1/2 csokor snidling
Karalábéval:
1 db karalábé
1 piros és 1 zöld színű paprika
1-2 evőkanál fehérborecet
1-2 evőkanál cukor vagy méz
1-2 evőkanál olaj
csipetnyi só, bors
1/2 bio citrom frissen reszelt héja és leve
1/2 csokor metélőhagyma

Elkészítés

A keskeny csíkokra vágott kínai kelt halmozd egy mély salátástálba, és attól függően, hogy épp milyen ízű salátát kívánsz, vagy mi van otthon, keverd össze gyümölcsökkel vagy chilivel, répával vagy magokkal, no és valamilyen öntettel. Kísérletezz bátran.

Gyömölcsös: Vágjuk keskeny hasábokra a megtisztított almákat, kisebb falatkákra a narancsgerezdeket, és alaposan keverjük össze a kínai kellel. Forgassuk meg az egészet 3-4 evőkanál (növényi) joghurtban, ha kell, kissé sózzuk, borsozzuk, és kész. Nálunk só, bors nélkül készül, és ha épp akad, friss menta kerül rá. Joghurt helyett (kevés mézzel) édesített, frissen facsart citromlével, esetleg némi szőlőmagolajjal permetezve és szárazon pirított napraforgómaggal megszórva is finom.
Chilis: Az öntethez karikázzuk föl a chilipaprikát, facsarjuk rá a citrom levét, vegyítsük el alaposan az olajjal, kissé sózzuk, borsozzuk. Az apróra vágott hagymát és korianderlevelet keverjük el a kellel, és tálaláskor permetezzünk rá ízlés szerint a csípős öntetből.
Sárgarépás: Vágjuk keskeny csíkokra a répát, és adjuk a kínai kelhez. Az öntet hozzávalóit alaposan dolgozzuk össze, öntsük a zöldségekre, keverjük össze, és a tetejét szórjuk meg maréknyi friss mentalevéllel vagy friss petrezselyemzölddel. Olajbogyóval vagy szárazon pirított diódarabkákkal is színesíthetjük.
Retekkel: Reszeljük le a retket, vágjuk keskeny, rövid csíkokra a paprikát, egészen apróra a hagymát, és adjuk a kínai kelhez. Az öntet hozzávalóit alaposan dolgozzuk össze, öntsük a zöldségekre, keverjük össze, és a tetejét szórjuk meg metélőhagymával.
Karalábéval: Vágjuk keskeny csíkokra a karalábét és a paprikákat, és adjuk a kínai kelhez. Az öntet hozzávalóit alaposan dolgozzuk össze, öntsük a zöldségekre, keverjük össze, és a tetejét szórjuk meg metélőhagymával.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány