Saláta
Praktikus
Séf recept
Tojásmentes
Vega
20-25 perc
Könnyű
4 fő
Tavasz , Ősz ,
Olcsó

Hozzávalók

3-4 evőkanál kuszkusz + dupla mennyiségű forró víz
10-12 db közepes kelbimbó
1 közepes lilahagyma
1 közepes gerezd fokhagyma
1 nagy csipet szárított chilipehely
1 teáskanál egész koriandermag
1 csapott teáskanál egész római kömény
fél bio (zöld) citrom leve
1 evőkanál tokaji borecet
1-2 evőkanál méz
frissen tekert bors
1 marék szeletelt mandula megpirítva
2 nagy marék dió megpirítva
1 evőkanál mazsola
1 marék aszalt vörösáfonya

Elkészítés

Ősztől tavaszig gazdagítja étrendünket a kelbimbó – jellegzetes, sokak által nem kedvelt ízét a rákellenes hatású sinigrin vegyület adja. Nyersen, párolva egyaránt értékes tápanyagforrás.

A kuszkuszt tegyük egy mélyebb tálba, forraljunk föl kétszer annyi vizet, öntsük rá, fedjük le, és hagyjuk állni. A koriandert és a római köményt serpenyőbe téve közepes lángon pirítsuk szárazon pár percig, tegyük félre hűlni, majd pirítsuk szárazon világos aranybarnára a durvára vágott kesudiót, mandulát és szezámmagot. Tegyük félre hűlni.
A megmosott kelbimbókat uborkaszeletelőn karikázzuk föl vékonyan. A lilahagymát vágjuk vékony karikákra, a fokhagymát aprítsuk finomra. A hagymákat tegyük kisebb tálkába, locsoljuk meg borecettel, mézzel, és sózzuk, borsozzuk. Alaposan forgassuk össze, és hagyjuk állni.
A már kihűlt koriandert és köményt mozsárban törjük finomra. A megpuhult kuszkuszt tegyük egy nagy keverőtálba, adjuk hozzá a szeletelt kelbimbót, a pirított magokat, a tört fűszereket és a borecetes hagymás keveréket. Szórjuk bele az aszalványokat és locsoljuk meg fél bio citrom levével. Alaposan keverjük össze az egészet, kóstoljuk meg, és ha szükséges, ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, citromlével, mézzel.
Tálaláskor sült hagymát és/vagy friss koriandert is szórhatunk a tetejére.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány