Gluténmentes
Maradékból elkészíthető
Praktikus
Tojásmentes
Vega
30 perc
Könnyű
4 fő
Egész évben
Olcsó

Hozzávalók

50 dkg zeller
1 nagyobb krumpli
2-3 gerezd fokhagyma
3-4 evőkanál joghurt v. tejföl (elhagyható)
4 evőkanál olaj
1 csokor friss kapor
só, bors

Elkészítés

A megtisztított és kisebb kockákra vágott zellert tegyük föl főni annyi enyhén sós vízben, amennyi épp csak ellepi. Fedjük le, és főzzük kb. 10-15 percig, majd adjuk hozzá a megtisztított, kockákra vágott krumplit, és lefedve főzzük az egészet puhára még kb. 10 percig. Közben készítsük el a kapros olajat: egy mélyebb tálkába öntsük az olajat, keverjük bele az apróra vágott kaprot és egy csipet sót, majd hagyjuk állni. Ha a főtt zeller-krumpli lehűlt, adjuk hozzá a durvára vágott fokhagymát, és botmixerrel keverjük sűrű, sima krémmé (ha túl sok a folyadék, mixelés előtt öntsünk le belőle, tegyük félre, és ha kell, a végén lazítsuk vele a kész krémet). Végül sózzuk, borsozzuk, lazítsuk némi joghurttal (vagy tejföllel, citromlével), és locsoljuk meg a kapros olívával. Mártogatósnak, pirítóssal, szendvicsbe zöldsalátákkal, sült zöldségek, grillek, halak köreteként egyaránt remek.
Másképp: ha nincs kéznél kapor, ízesíthetjük petrezselyemmel, snidlinggel, reszelt vöröshagymával, 1-1 almával vagy körtével, birssel, frissen reszelt tormával, krumpli helyett sárgarépával, szerecsendióval, gyömbérrel – ahogy épp szereted.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány