gluténmentes
Gyümölcsös
Nyers
Praktikus
Séf recept
kb. 10 perc
Könnyű
1 fő
Nyár ,
Olcsó

Hozzávalók

2 l csapvíz
bármilyen épp termő gyümölcs, némi friss fűszer vagy gyógynövény, ha nem elég édes a gyümölcs
némi friss fűszer vagy gyógynövény,
ha nem elég édes a gyümölcs, akkor kevés cukor vagy más édesítő

Elkészítés

Nem nagy ügy – némi gyümölcs, friss fűszer, csapvíz, és kész. Lehet citromos mentás vagy málnás, rozmaringos dinnyés vagy szedres, ahogy szereted. Ráadás: a műanyag vagy aludoboz hulladék sem gyarapodik.

Nagy melegben 2 liter folyadék a napi adag. Készíthetjük bármilyen idénygyümölcsből, a kísérletezés nem hogy engedélyezett, hanem egyenesen javallott. Egészségünkre!

Mentás virgin mojito: Végy néhány tő vagy cserép mentát, szedj le róla maréknyi illatos levelet, kell még csapvíz, citrom vagy lime és némi édesítés – kész! A 2-3 db, szódabikarbónás vízzel alaposan megmosott (vagy leöblített bio) citromot vagy lime-ot negyedeljük fel, a levét nyomjuk egy nagyobb befőttes üvegbe vagy üvegkancsóba, majd dobjuk bele a citrusokat és a mentát (néhány levelet tegyünk félre díszítésnek). A mentás citrust préseljük, nyomkodjuk kisssé össze, öntsük föl a vízzel és ízlés szerint édesítsük (ne vigyük túlzásba, fokozza a szomjúságot, és a kilóknak se tesz jót). Keverjük el, és mehet a hűtőbe.
Minden citrust bele: Vágjunk darabokra 1-1 narancsot, lime-ot és citromot (a héjukat szódabikarbónás vízzel alaposan sikáljuk meg). A citrusokat tegyük a kancsóba, nyomkodjuk őket fakanállal néhányszor az edény aljához, hogy a gyümölcs kiadja a levét, de maradjon egyben. Ha a narancs nem elég édes, enyhén édesíthetjük. Mehet a hűtőbe, lefedve, vagy mehet bele a jégkocka, és máris kortyolhatjuk.
Málnás zöld citrus: Negyedeljünk fel 2 db lime-ot, a levét facsarjuk az edénybe, majd dobjuk bele a negyed citrusokat, és adjuk hozzá a málnát. Préseljük, nyomkodjuk össze kissé a gyümölcsöket, öntsük föl a vízzel. Keverjük el, és tegyük a szép színű, enyhén savanykás hűsítőt a hűtőbe.
Zsályás szeder: Tegyük a felaprított zsályaleveleket az edénybe, adjuk hozzá a szedret (néhány szemet tegyünk félre díszítésnek). A zsályás szeder keverékét kissé nyomkodjuk meg, hogy a levük kioldódjon. Adjunk hozzá vizet, keverjük meg, fedjük le, és mehet a hűtőszekrénybe, vagy jeget bele.
Rozmaringos görögdinnye: A görögdinnyét kockázzuk fel, tegyük a kancsóba, préseljük, nyomjuk ki a levét fakanállal, majd öntsük föl a vízzel. Dobjuk bele a rozmaringot (elég egy ág, intenzív ízű fűszer). Alaposan keverjük össze, és tegyük a hűtőbe.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány