Tészta
Gluténmentes
Laktózmentes
Praktikus
Séf recept
Tojásmentes
Vega
Vegán
kb. 30 perc
Könnyű
4 fő
Egész évben
Olcsó

Hozzávalók

0,5 kg gomba
0,5 kg friss paradicsom (ha nincs szezonja, akkor 1 üveg paradicsompüré, kb. 500 ml)
4-6 darab napon szárított paradicsom (fűszeres olívaolajba áztatott)
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
2 kanál olívaolaj
só, bors, sok bazsalikom, kakukkfű (vagy oregano), őrölt rozmaring, zellerzöld vagy petrezselyem
frissen facsart citromlé
kb. 10 dkg darált dió

Elkészítés

A paradicsom remek vitamin-, ásványianyag- és rostforrás. Gombával kiegészítve, sok bazsalikommal fűszerezve ízletes, gyorsan kész pesto lesz belőle.

A vöröshagymát vágjuk apró kockákra, kicsit sózzuk meg és kevés vízben fedő alatt kezdjük párolni. Vágjuk apróra az alaposan megmosott gombát (vegyes erdei gombából az igazi, de termesztett csiperke is megteszi), adjuk a hagymához. A fűszeres olajból kivett szárított paradicsomot vágjuk apró darabokra és adjuk a mártáshoz. A paradicsomokat szintén vágjuk kisebb darabokra és tegyük a párolódó hagymás gombához. (Ha paradicsompürével főzzük, akkor azt öntsük hozzá.) Főzzük 10-15 percig, ajuk hozzá az apróra vágott, zúzott fokhagymát, és jöhet a fűszerezés. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg kakukkfűvel, rozmaringgal és végül jó alaposan bazsalikommal. Tálalás előtt locsoljuk meg 1-2 kanál frissen facsart citromlével vagy balzsamecettel, és ha szükséges, keverjünk hozzá még 1-2 kanál extra szűz olívaolajat, ha az aszalt paradicsommal a mártásba került olajat kevésnek találjuk.
Pestóként: Ha jobban szeretjük a pestót sűrű mártásként, azon botmixerrel és ízlés szerint darált dióval segíthetünk. Durumlisztből készült pennével, pürésítve pedig spagettivel a legjobb.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány