Leves
Praktikus
Séf recept
Tojásmentes
kb. 50 perc
Könnyű
kb. 8 fő
Tél ,
Olcsó

Hozzávalók

40 dkg főtt, tisztított hazai szelídgesztenye (mirelit natúr is lehet)
1 szál póréhagyma
1 szál szárzeller
1 db paszternák
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál (szőlőmag)olaj
vagy 15 g vaj
400 ml zöldségalaplé
fél dl száraz fehérbor
Tálaláskor a tetejére:
kakukkfüves olajon pirított zsemlekocka

Elkészítés

Az értékes tápanyagokban gazdag gesztenye levesként is remek fogás. Tápláló, ízletes téli vitaminforrás – nem csak ünnepek idején.

A megmosott gesztenyeszemeket vízbe téve kb. 30 perc alatt puhára főzzük. Ha kihűlt, vagdaljuk be a héját, és fejtsük le, a megtisztított termést vágjuk apróra. Tisztítsuk meg és vágjuk kis darabokra a zöldségeket, majd a gesztenyével együtt tegyük a lábosba, és kis lángon néhány percig kevergetve futtassuk meg az olajon. Öntsük fel az alaplével, forraljuk fel, majd adjuk hozzá a fehérbort, és takarék lángon kb. 20 perc alatt főzzük készre a levest. Botmixerrel keverjük krémesre. Tálaláskor kevés kakukkfüves olajon pirított zsemlekockával kínáljuk.
A gesztenyeleves nagy kedvenc Észak-Olaszországban, sósan és édesen, sokféleképpen ízesítve készítik a nagy szemű – maróniként ismert – gesztenyéből… érdemes kísérletezni.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány