Leves
Gluténmentes
Laktózmentes
Maradékból elkészíthető
Praktikus
Séf recept
Tojásmentes
Vega
Vegán
kb. 10 perc
Könnyű
6 fő
Nyár ,
Olcsó

Hozzávalók

70 dkg érett paradicsom
1/2 (kb. 20 dkg) kígyóuborka
2-3 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
1 piros húsú paprika
1-1 teáskanálnyi friss bazsalikom és kakukkfű levél
4 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 evőkanál vörösborecet vagy frissen facsart citromlé
só, frissen őrölt bors
1 csokor petrezselyem
1-2 szelet jó minőségű, tömör kenyér

Elkészítés

Jéghidegen tálalt zöldségleves andalúz módra – gyorsan kész, megunhatatlan vitaminbomba. Főzni sem kell, ami nem elhanyagolható szempont kánikula idején.

A hozzávalókat aprítsd kisebb darabokra, egy keveset tegyél félre belőle a tálaláshoz, a többit tedd egy nagyobb edénybe, add hozzá a fűszereket, a petrezselyem felét, öntsd fel kb. 5-6 dl vízzel, és botmixerrel vagy turmixgépben pépesítd az egészet simára. Végül keverd bele az olajat, az ecetet vagy citromlevet, ha túl sűrű, önts hozzá még vizet (vagy paradicsomlevet), és tedd a hűtőbe legalább egy órára, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálaláskor halmozz rá a félretett zöldségekből egy maroknyit, szórd meg petrezselyemmel, és tépkedj a levesbe néhány falat kenyeret (el is maradhat). Érdemes más zöldségekkel, fűszerekkel, sőt gyümölccsel keverve is kísérletezni.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány