Leves
gluténmentes
Laktózmentes
Maradékból elkészíthető
Praktikus
Séf recept
Tojásmentes
Vega
Vegán
kb. 1 óra
Könnyű
kb. 6 fő
Ősz ,
Olcsó

Hozzávalók

25 dkg szárazbab (májbab, gömbölyű tarkabab)
4-5 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
¼ zellergumó
1 db piros héjú paprika
1-2 szem paradicsom (ha nincs szezonjuk, akkor 2-3 kanál eltett lecsóalap)
1 nagy vöröshagyma
kb. 10 cm-nyi póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
2-3 kanál olíva- vagy szőlőmagolaj
zeller- vagy petrezselyemzöld
só, bors, őrölt pirospaprika
4-5 babérlevél, borsikafű (mérsékli a bab felfújó hatását), kakukkfű, és ízlés szerint majoránna vagy tárkony

Elkészítés

A bab sokféleképpen felhasználható, kiváló fehérjeforrás. Ha tehetjük, kerüljük a babkonzerveket, mert egészségtelenül sok sót tartalmaznak.

A babot érdemes előző este vízbe áztatni (az áztatóvizet főzés előtt öntsük le). A friss vízzel felöntött babot sózzuk meg, adjuk hozzá a kockákra vágott vöröshagymát és a hasábokra vágott zellergumót. Lefedve főzzük forralásig, majd mehet bele a rövid hasábokra vágott sárga- és fehérrépa a babérlevelekkel. 10-15 perc múlva adjuk hozzá a csíkokra vágott paprikát és paradicsomot (ha nincs szezonjuk, akkor saját befőzésű lecsóalap vagy őrölt pirospaprika, szárított paradicsom, paradicsomsürítmény).
Ha a hozzávalók puhára főttek, szedjük ki a babérokat, adjuk a leveshez a karikákra vágott pórét, az apróra vágott fokhagymát, majd jöhet a fűszerezés: kevés bors, és annyi borsikafű, kakukkfű, hogy mindkettő befedje a leves felületét. Szórjunk rá egy kevés zeller- vagy petrezselyemzöldet, és aki szereti a pikáns-savanykás ízt, az a fűszerezést a tárkonnyal fejezze be. Végül keverjük hozzá az olajat, kóstoljuk meg, és ha kell, mehet bele még némi só, esetleg fűszer. Ha nem elég sűrű a leves, akkor néhány kanálnyi zöldséget lével együtt vegyünk ki, turmixoljuk, öntsük a leveshez és keverjük el. A csípőset kedvelők chilit is morzsolhatnak bele.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány