Leves
Cukormentes
Gluténmentes
Paleo
Tojásmentes
Vega
30
Könnyű
4
Egész évben
Olcsó

Hozzávalók

1 vastag szál vagy egy csomag póréhagyma karikázva
2 evőkanál olivaolaj vagy vaj
0,5 liter víz
2 dl tejszín vagy tejföl
só, bors

Elkészítés

A póréhagyma egy csodálatos növény. Magyarországon az április-májust leszámítva szinte egész évben megterem, vagy eltárolható. Ráadásul borzasztóan egészséges. Nagyobb mennyiségben tartalmaz B6-vitamint, C-vitamint, K-vitamint és folsavat. Ásványi-anyag tartalmánál érdemes megemlíteni a vasat, foszfort,káliumot és magnéziumot. Élettani szempontból fontos további tápanyagok a póréhagymában: cink, mangán, szelén.

  1. Felkarikázzuk a póréhagymát, majd olivaolajon/vajon megpároljuk 10 perc alatt.
  2. Ezután felöntjük a vízzel és puhára főzzük.
  3. Ezt követően hozzáadjuk a tejszínt/tejfölt és botmixerrel pürésítjük.
  4. Sóval, borssal ízlés szerint fűszerezzük.