Desszert
Lefagyasztható
4 óra
Közepes
8 db 0,5kg-os bejgli lesz belőle
Tél ,
Megfizethető

Hozzávalók

Tészta:
1250 g liszt
500 g vaj
130 g porcukor
25 g élesztő
25 g
3,5 dl tej
2 db tojássárgája
Töltelék:
1 kg darált dió/mák
700 g cukor
3 dl víz
200 g mazsola
2 db bio narancs reszelt héja
2 db bio citrom reszelt héja
40 g őrölt fahéj
2 kiskanál őrölt szegfűszeg
vaníliás cukor vagy vanílía
tojás a kenéshez

Elkészítés

Tészta:

A vajat a liszttel elmorzsoljuk, a tejben feloldjuk az élesztőt, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát az alapanyagokból. 20 percig letakarva hűtőben pihentetjük, majd 8 egyenlő részre osztjuk.

Töltelék: 

 A diót vagy mákot egy nagy hőálló tálba tesszük, a cukron és vízen kívül mindennel összekeverjük. A cukrot és a vizet felrakjuk főni egy lábosban, csak addig keverjük, amíg fel nem olvad a cukor. Közép sűrű szirupot főzünk belőle. (Maghőmérő: 102 fok) A szirupot a diós vagy mákos keverékre öntjük és jól elkeverjük. Ha langyosra hűlt, 8 egyforma részre osztjuk. Érdemes előző nap elkészíteni, így könnyebb dolgozni vele.

Összeállítás:

A töltelékeket két sütőpapír között négyzet alakúra nyújtjuk. A tésztát kicsit átgyúrjuk, majd a tölteléknél minden oldalán 1-1 centivel nagyobbra nyújtjuk. A tölteléket a sütőpapír segítségével a tésztára borítjuk, elegyengetjük. A tészta 3 oldalát ráhajtjuk a töltelékre és kicsit megnyomkodjuk, hogy laposabb legyen. Majd feltekerjük úgy, hogy a be nem hajtott széle kerüljön alulra. Először lekenjük tojássárgájával és meleg helyen pihentetjük addig, amíg meg nem szárad rajta a sárgája réteg, majd lekenjük tojásfehérjével, és hideg helyen pihentetjük, amíg meg nem szárad. Sütés előtt megszurkáljuk az oldalát. 200 fokos sütőben 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük.