gluténmentes
Laktózmentes
Tojásmentes
Vega
Vegán
kb. 35 perc
Könnyű
kb. 4-5 fő
Egész évben
Olcsó

Hozzávalók

1 csésze (kb. 20 dkg) vörös lencse
3 csésze víz
1/3 csésze felezett dióbél
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 evőkanál sűrített paradicsom
fél teáskanál pirospaprika
1 evőkanál olaj
fél-fél evőkanál köménymag, kurkuma, tört koriander, szárított bazsalikom
só, frissen őrölt fekete bors

Elkészítés

Az egyik legjobb növényi fehérjebomba. A vörös lencséből pillanatok alatt sokféle ízesítésű szendvicsbe valót, mártogatóst készíthetünk – vékony a héja, előáztatni sem kell.

A megmosott és lecsöpögtetett lencsét az apróra vágott vöröshagymával együtt, háromszoros mennyiségű vízben kb. 15-20 perc alatt főzzük puhára. Közben a felezett diógerezdeket és a köménymagot zsiradék nélkül, száraz serpenyőben néhány percig kevergetve megpirítjuk, de ne hagyjuk megégni. A fokhagymát vágjuk apróra. Ha a lencse és a pirított magok már eléggé lehűltek, az egészet tegyük a többi hozzávalóval együtt egy késes turmixgépbe, vagy botmixerrel keverjük pépesre. Ahogy hűl a krém, úgy sűrűsödik, ám ha végül mégis túl hígra sikerül, darált dióval sűríthetjük, és ízlés szerint utólag még fűszerezhetjük.
Idény szerint másképp: vörös lencséből sokféle ízű krémet készíthetünk – dió helyett adhatunk hozzá 2 kisebb sárgarépát, némi zellert, 1 friss zöldpaprikát, 2 paradicsomot, hagymákat, 4 ek. olajat, és fűszerezzük 8-10 levél friss bazsalikommal, sóval, borssal, 1 kk. dijoni mustárral. Kevés cukkini is mehet bele.
Keleties ízesítéssel: ekkor 2 nagyobb gerezd fokhagymát, 1 hagymát, 2 ek. olajat, 1-1 tk. chilit, római köményt, csipetnyi gyömbért, kurkumát, koriandert, esetleg garam masalát adjunk hozzá, és sóval, borssal, ízlés szerint frissen vágott petrezselyemmel tökéletesíthetjük. Érdemes kísérletezni.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány