Maradékból elkészíthető
Praktikus
Tojásmentes
Vega
Vegán
30 perc
Könnyű
4-6 fő
Egész évben
Olcsó

Hozzávalók

15 dkg őrölt dió
1-2 gerezd fokhagyma fokhagyma
1 nagyobb főtt krumpli
kb. 2 dl zsemlemorzsa
1-1,5 evőkanál frissen tört koriander
ízlés szerint pirospaprika, borsikafű, kakukkfű, só, bors, víz

Elkészítés

A sokféleképpen ízesíthető diófasírt kiváló fehérjeforrás. Omega-3 zsírsavban gazdag, tápláló olajos magja egész évben hozzáférhető hazai termény.

A hozzávalókat a fűszerekkel együtt jól összekeverjük, majd fokozatosan kevés vizet adunk hozzá (épp annyit, hogy könnyen formázható sűrű masszát kapjunk). Mivel minden hozzávaló nyersen is (ill. a krumpli főtten) ehető, bátran kóstolgassuk a masszát, és ízlésünk szerint fűszerezzük. Fűszerezhető még majorannával, petrezselyemzölddel, őrölt köménnyel, a krumpli nyersen reszelve is hozzáadható, és némi lenmaggal, reszelt sárgarépával, zellerrel, apróra vágott szárított paradicsommal, pritamin paprikával, lilahagymával is dúsítható.
Dió nagyságú golyókat formázzunk belőle, és süssük lassú tűzön ropogós világosbarnára. Kevesebb zsiradékot szív fel, ha a diós pogácsákat kevés (szőlőmag)olajjal megkent tepsibe sorakoztatjuk, és a sütőben közepes lángon ropogósra sütjük. Ez esetben szerencsésebb kisebb, lapos korongokat formázni a masszából, hogy a diófasírtnak ne csak a külső kérge legyen ropogós. (A diófasírt a képen sütés előtt látható!) Ne süssük túl sötét színűre. Uzsonnára salátával, szendvicsbe, de főzelékhez feltétként egyaránt finom és egészséges csemege.
(Bár mi a krumplis-korianderesre szavazunk, hagyományos fasírtrecept szerint is készíthető, ez esetben krumpli, zsemlemorzsa és víz helyett 2 tojással, 2-3 áztatott zsemlével gyúrjuk össze az őrölt diót, és a húsos fasírthoz hasonlóan fűszerezzük.)

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány