Tészta
Laktózmentes
Séf recept
Tojásmentes
Vega
Vegán
20-25 perc
Könnyű
4-6 fő
Nyár ,
Olcsó

Hozzávalók

2-3 kisebb cukkini
4 gerezd fokhagyma
¾ csésze olaj
¾ csésze dió
4 csésze rukkola
frissen őrölt vegyes bors
durumtészta (spagetti, tagliatelle)

Elkészítés

Rukkolás: A diót száraz serpenyőben pirítsd néhány percig, amíg illatozni kezd (vigyázz, könnyen megég). A cukkinit reszeld le vagy gyaluld hajszálvékony szeletekre, a fokhagymát, a rukkola és a dió 2/3-át mixerben dolgozd össze az olívaolajjal és némi sóval, borssal. Főzd a tagliatelle tésztát roppanósra (al dente), majd szűrd le, és alaposan forgasd össze a fűszeres olajjal és a nyers cukkinivel. Kész is. Tálaláskor szórd meg az apróra vágott maradék dióval, rukkolával és frissen őrölt színes borssal.
Három hagymás: Rukkola helyett póréhagymával és újhagymával (és zöldjével) is mixelheted. Némi frissen facsart citromlével, bazsalikommal keverve még pikánsabb lesz. A cukkinit vágd gyufaszál méretűre (julienne), és az egészet a fentiek szerint forgasd a leszűrt spagettihez. Tálald petrezselyemzölddel vagy kaporral megszórva.
Másképp: Ha idegenkedsz a nyers hozzávalóktól – bár így a legegészségesebb –, akkor a hagymákat a cukkinivel párold 5-10 percig, fűszerezd, és így keverd össze a többi hozzávalóval. Ha párolod, a fokhagymáscukkinit fele-fele arányban gyalult tökkel, sőt reszelt patisszonnal is kiegészítheted. A fokhagyma felével együtt párold a zöldeket lefedve 5-10 percig, majd ez után szórd meg sóval, borssal, forgasd a fűszeres olajjal elkevert tésztához, és kaporral megszórva tálald. Érdemes kísérletezni. Üvegbe zárva télre is elteheted.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány