Leves
Gluténmentes
Maradékból elkészíthető
Praktikus
Tojásmentes
Vega
20-25 perc
Könnyű
4 fő
Nyár ,
Olcsó

Hozzávalók

2-3 kisebb cukkini
1 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
sok póréhagyma
olaj
bors
őrölt szerecsendió (vagy kapor, petrezselyem, tárkony, kovászos uborka)
víz vagy zöldségalaplé
joghurt (elhagyható)
feltétként pirított dió

Elkészítés

A karikákra vágott cukkinit, hagymát, fokhagymát, pórét vízzel vagy zöldségalaplével felöntjük és megpároljuk. Sűrítőként csak a leves felét, kétharmadát pürésítsük botmixerrel, majd keverjük a leves félretett, darabos másik feléhez. Ha kell, adjunk hozzá még vizet vagy alaplét, majd sózzuk, borsozzuk, ízesítsük szerecsendióval, némi tárkonyt is szórhatunk bele, és keverjünk bele 1-2 kanál extra szűz olívaolajat. (Végül, ha azzal jobban ízlik, adjuk hozzá a joghurtot.) Kapor, tárkony, petrezselyem is illik hozzá. Kánikulában egy nagyobb kovászos uborkával mixelve igazán üdítő, bőven ízesítve kaporral. Mixelhetjük az egészet is sűrű krémlevessé, és tálaljuk száraz serpenyőben pirított diógerezdekkel – kiváló fehérjeforrás.
Nagy melegben nyersen is készülhet, hogy ne melegítse a konyhát – a kisebb darabokra vágott hozzávalókat némi vízzel felöntve turmixoljuk, sózzuk, borsozzuk, fűszerként maréknyi friss bazsalikommal is kísérletezhetünk, és a diót (mandulát) ne a tetejére tegyük, hanem sűrítőként daráljuk a levesbe. A betét lehet néhány friss sárgarépahasáb.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány