Desszert
Gluténmentes
Gyümölcsös
Laktózmentes
Maradékból elkészíthető
Tojásmentes
Vega
Vegán
kb. 15 perc
Könnyű
8-10 fő
Ősz , Tél ,
Olcsó

Hozzávalók

1 bögre őrölt dió
1 bögre aszalt gyümölcs
1 alma (elhagyható)
őrölt fahéj
olvasztott étcsokoládé (vagy kakaópor)
kb. 10 felezett dióbél
ízlés szerint némi konyak
kókuszreszelék

Elkészítés

Gyors, liszt- és cukormentes édesség dióból – kiváló fehérjeforrás, omega-3 zsírsavban gazdag, tápláló olajos magja egész évben hozzáférhető hazai termény.

Almás dió: Az aszalt gyümölcsöt (lehet vegyesen szilva, barack, datolya, mazsola stb.) vágjuk nagyon apróra vagy turmixgépben dolgozzuk pépessé, majd dolgozzuk össze az apróra vágott vagy reszelt almával, 5-6 szem apróra vágott diódarabkával (sőt némi mandulahasábbal) és az őrölt dióval, fahéjjal. (Ha csak felnőtteknek készül, 1-1,5 dl konyakot is adhatunk hozzá.) A masszából formázzunk dió nagyságú golyókat, kicsit hagyjuk szikkadni. Közben olvasszunk meg kb. 8-10 dkg 70%-os étcsokit, forgassuk bele egyenként a diós golyókat, hagyjuk kicsit száradni, és máris kínálhatjuk.
Narancsos dió: 25 dkg mazsola, 10 dkg dió, 5 dkg kókuszreszelék, 1 bionarancs leve és reszelt héja, őrölt fahéj ízlés szerint. Az átválogatott mazsolát áztassuk be forró vízbe. Keverjük össze a darált diót, a kókuszt a fahéjjal, a narancshéjjal és levével. Ha a mazsola megpuhult, szűrjük le, botmixerrel pürésítsük, majd alaposan dolgozzuk össze a diós keverékkel. Formázzuk dió nagyságú golyókká, majd tálcára sorakoztatva hagyjuk szikkadni, majd egyengént fogassuk az olvasztott csokiba.
Díszíthetjük mindkét félét 1-1 felezett dióval, forgathatjuk kókuszreszelékbe, vagy olvasztott csoki helyett jó minőségű kakaóporba. Karácsonykor mindegyikből szaloncukor is készülhet – rúddá sodorva vágjuk és formázzuk szaloncukor méretűre a masszát, szikkadás után egyenként mártsuk a csokiba, majd ha megköt, csomagolhatjuk is újrahasznosítható fóliába, papírba.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány