Gluténmentes
Laktózmentes
Maradékból elkészíthető
Praktikus
Tojásmentes
Vega
Vegán
kb. 3 óra
Könnyű
4 fő
Egész évben
Olcsó

Hozzávalók

0,5 kg előáztatott csicseriborsó
3-4 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
2 evőkanál római kömény
1 evőkanál saját fűszerkeverék (frissen tört koriander, pirospaprika, bors, majoránna, szegfűszeg)
0,5 evőkanál
0,5 evőkanál szódabikarbóna
chilipaprika (őrölt is jó)

Elkészítés

A csicseriborsót egy éjszakára beáztatjuk, a hagymákat, a petrezselymet, a paprikát apróra vágjuk, és a leszűrt nyers csicserihez keverjük, majd az egészet botmixerrel pürésítjük. Összekeverjük a fűszerekkel, majd a masszát 2-3 órán át állni hagyjuk. Fontos, mert így nem esik szét sütés közben. Sütés előtt még egyszer átkeverjük az egészet, és belekeverjük a szódabikarbónát. Vizes kézzel diónyi gombócokat vagy lapos pogácsákat formázunk belőle, és forró olajban, lassú tűzön ropogósra sütjük.
Kevesebb zsiradékot szív fel, ha a csicseripogácsákat kevés olajjal megkent tepsibe sorakoztatjuk, és a sütőben (közben egyszer megforgatva) ropogósra sütjük. Uzsonnára salátával, szendvicsbe, de főzelékhez feltétként egyaránt finom és egészséges csemege.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány