Leves
Gluténmentes
Laktózmentes
Praktikus
Séf recept
Tojásmentes
Vega
Vegán
kb. 20 perc
Könnyű
2-3 fő
Egész évben
Olcsó

Hozzávalók

2 közepes nyers cékla
1 fej hagyma
némi petrezselyem
őrölt kömény, kevés só, bors
bio citromlé
(ízlés és évszak szerint alma, torma, bio narancs, némi méz, uborka, kapor, olívaolaj, bazsalikom, kefir vagy joghurt)

Elkészítés

A cékla kiváló tápértékű, helyi és olcsó termény. Levesnek hidegen, melegen egyaránt remek. Vashiányosoknak különösen ajánlott.

A céklákat és a hagymát vágjuk kockákra, öntsük fel annyi vízzel, amennyi épp ellepi, és ízesítsük őrölt köménnyel, sóval, borssal. Főzzük kb. 10-15 percig, amíg a cékla megpuhul, de még kicsit roppanós. Botmixerrel pürésítsük, ha kell, még fűszerezzük, ízesítsük kb. fél citrom levével, hogy pikáns, édes-savanykás ízű legyen. Kevesebb só kell, ha friss fűszernövényekkel ízesítjük, bazsalikom, rozmaring vagy petrezselyem illik hozzá. Hidegen, melegen egyaránt finom.
Almával is gazdagíthatjuk: 2-3 almát apró kockákra vágva adjuk a már félig megfőtt céklához, és ha mindkettő megpuhult, turmixoljuk. A levest frissen reszelt nyers céklával és tormával tálaljuk. Ez utóbbi különösen náthás-influenzás időszakban hasznos, immunerősítő kiegészítő. Naranccsal is remek: kb. fél liter vízben főtt fél kg céklára facsarjuk 2 narancs levét, sózzuk, borsozzuk, mixeljük, és máris kész a 2 adag melengetően mélybordó, sűrű krémleves. Hidegen még hűsítőbb, ha némi kovászos uborkával, kígyóuborkával, kaporral, citrommal, sóval, borssal mixeljük, és akár némi joghurttal, reszelt nyers céklával tálaljuk. Olívaolajjal is gazdagíthatjuk.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány