Céklahumusz
Hozzávalók
Leírás
A mélylilában pompázó cékla csicserivel keverve kihagyhatatlan – gyorsan kész, vasban, fehérjében gazdag mártogatós és szendvicskrém.
A lecsepegtetett, főtt csicserit, a kisebb kockákra vágott főtt céklát, fokhagymát 1-2 ek. vízzel lazítva turmixban pürésítsük, majd alaposan dolgozzuk össze kenhetően krémes állagúvá az olajjal, fűszerekkel. Ha túl sűrű, néhány kanál vízzel alaposan elvegyítve lazítsuk, ha túl híg, a vizet megkötő szezámkrémmel sűríthetjük. Tetejére csorgassunk némi extra szűz olívaolajat, szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel, csípőset kedvelők színes csilipehellyel. Kész is a színes szendvicsbe való vagy friss zöldséghasábokkal mártogatható zöldségkrém.
Másképp: Ínyencek fele-fele arányban is keverhetik a céklahumuszhoz a csicserit és a tahinit, keleten mindenféle humusznak ez az arány az alapja - érdemes kísérletezni az arányokkal, kinek hogy ízlik jobban. Sőt a cékla-csicseri arány is lehet fele-fele, pirított mandulával vagy dióval megszórva is remek.
Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány
Photo by Taryn Elliott from Pexels