Gluténmentes
Laktózmentes
Maradékból elkészíthető
Praktikus
Séf recept
Tojásmentes
Vega
Vegán
kb. 1-1,5 óra
Könnyű
8-10 fő
Egész évben
Olcsó

Hozzávalók

2 közepes főtt cékla
40 dkg főtt csicseriborsó
3-6 evőkanál olaj
2-4 gerezd fokhagyma
fél bio citrom leve
ízlés szerint só, őrölt kömény (vagy koriander), tetejére (elhagyható), petrezselyem, olívaolaj, őrölt csili

Elkészítés

A mélylilában pompázó cékla csicserivel keverve kihagyhatatlan – gyorsan kész, vasban, fehérjében gazdag mártogatós és szendvicskrém.

A lecsepegtetett, főtt csicserit, a kisebb kockákra vágott főtt céklát, fokhagymát 1-2 ek. vízzel lazítva turmixban pürésítsük, majd alaposan dolgozzuk össze kenhetően krémes állagúvá az olajjal, fűszerekkel. Ha túl sűrű, néhány kanál vízzel alaposan elvegyítve lazítsuk, ha túl híg, a vizet megkötő szezámkrémmel sűríthetjük. Tetejére csorgassunk némi extra szűz olívaolajat, szórjuk meg apróra vágott petrezselyemmel, csípőset kedvelők színes csilipehellyel. Kész is a színes szendvicsbe való vagy friss zöldséghasábokkal mártogatható zöldségkrém.

Másképp: Ínyencek fele-fele arányban is keverhetik a céklahumuszhoz a csicserit és a tahinit, keleten mindenféle humusznak ez az arány az alapja – érdemes kísérletezni az arányokkal, kinek hogy ízlik jobban. Sőt a cékla-csicseri arány is lehet fele-fele,  pirított mandulával vagy dióval megszórva is remek.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány