Leves
Cukormentes
gluténmentes
Laktózmentes
Maradékból elkészíthető
Praktikus
Séf recept
Tojásmentes
Vega
Vegán
35-40 perc
Könnyű
4-6 fő
Tavasz , Ősz ,
Olcsó

Hozzávalók

2 közepes cékla
a céklával azonos mennyiségű (vörös)káposzta
1 nagy fej vöröshagyma
2 db sárgarépa
2 db zellerszár vagy negyed zeller
2 db krumpli
5-8 evőkanál sűrített paradicsom
2 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál (olíva)olaj
só, bors, babérlevél, kömény, kapor, citromlé ízlés szerint

Elkészítés

Szláv konyha nincs borscs nélkül: a leves alapja a cékla-káposzta, és ehhez jön még legalább 10-féle hozzávaló – akkor az igazi, ha megáll benne a kanál.

A céklát, a répát, a zellert, a krumplit vágjuk kisebb hasábokra vagy kockákra, és az apróra vágott vöröshagymával együtt (a krumpli kivételével) tegyük egy nagyobb lábosba, sózzuk, borsozzuk, dobjunk rá 1-2 babért és őrölt köményt, öntsük föl annyi vízzel, hogy kb. egy ujjnyival ellepje. Fedő alatt kezdjük főzni, majd kb. 20-25 perc múlva, ha a zöldségek már majdnem készre főttek, adjuk hozzá a gyalult/apróra vágott káposztát, a krumplit, valamint a paradicsomszószt (vagy idényben 1-2 paradicsomot), az apróra vágott fokhagymát és az olajat. Főzzük kb. még 10-15 percig, és ha a zöldségek kellően megfőttek, vegyünk ki 1-2 merőkanálnyit, botmixerrel pürésítsük, majd visszatéve ezzel sűrítsük be a levest. Illik hozzá némi kapor és ízlés szerint frissen facsart citromlé (vagy alma/borecet).
Másképp: A névadó céklát eredetileg külön párolják csöppnyi ecettel vagy citromlével, hogy megmaradjon a sötétvörös színe, és a főzés végén teszik a levesbe. Savanyú káposztával is finom, ez esetben citromlére nem lesz szükség. Kapor helyett 1 tk. oregánóval vagy majoránnával is fűszerezhetjük a levest, ki hogy szereti. Előző nap beáztatott, előfőzött vörös babbal is gazdagíthatjuk, de vörös lencsével is javíthatjuk a fehérjeegyensúlyt – ezt elég a káposztával együtt a leveshez adni. Oroszország, Ukrajna déli vidékein olajbogyót is szelnek bele.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány