Desszert
Gyümölcsös
Maradékból elkészíthető
Praktikus
Séf recept
kb. 1-1,5 óra
Könnyű
4-6 fő
Egész évben
Olcsó

Hozzávalók

A tésztához:
6 dkg puha vaj
1 tojás
18 dkg liszt
6 dkg őrölt dió
őrölt fahéj
A feltéthez:
4-5 db nagy alma
5 dkg puha vaj
5 dkg cukor

Elkészítés

Ez most tényleg borult, de az íze pazar. Az eredeti francia receptet kicsit módosítottuk, a tésztájába diót és fahéjat is tettünk, cukorból, zsiradékból meg kevesebbet. Ha a vaj helyett növényi zsiradékkalés tojás nélkül sütjük, akkor abszolút “húsmentes”.

A tésztával kezdjük: a hozzávalókat alaposan dolgozzuk össze, és a jó nagy almányi tésztagombócot tegyük félre pihenni. Folytassuk a feltéttel: az almákat mossuk meg és vágjuk négyfelé, a magházat vágjuk ki. Ha túl nagyok az almák, vágjuk nyolcfelé. Egy kb. 25 cm átmérőjű, sütőbe tehető, alacsony peremű serpenyőben olvasszuk fel a vajat, majd szórjuk bele a cukrot, és várjuk meg, amíg felolvad. A szirupban szépen, koncentrikus körökben, szorosan egymásra rendezve helyezzük el az almagerezdeket. Az almát lefedve, lassú tűzön, kb. 30-40 percen át hagyjuk párolódni a szirupban.
Közben a tésztát lisztezett felületen nyújtsuk akkora körré, amely épp befedi az almákat. Tegyük a tésztát a már megpárolt almákra, a széleit egyengessük el, és máris mehet a sütőbe. 200 ºC fokon, 25-30 perc alatt süssük szép pirosra. Vegyük ki a serpenyőt a sütőből, 5 percig hagyjuk pihenni, majd helyezzünk egy azonos átmérőjű tálat a serpenyőre, és ügyesen borítsuk a tortát a tálra.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány