Desszert
Gyümölcsös
Praktikus
Séf recept
Snack
kb. 30-35 perc
Könnyű
4 fő
Egész évben
Olcsó

Hozzávalók

A palacsintatésztához:
3,5 dkg teljes kiőrlésű graham liszt
3,5 dkg fehér liszt
1 teéskanál szódabikarbóna (vagy 1 tojás)
kb. 1-1,5 dl víz (vagy tej)
A feltéthez:
2 kisebb savanykás alma
1 jó evőkanál puha vaj (vagy semleges ízű szőlőmagolaj)
1-2 evőkanál cukor
1 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítés

Gyors édesség serpenyőben – almaszeletek palacsintatésztával leöntve és a sütőben aranybarnára sütve. Ha a vaj helyett növényi zsiradékkal és tojás nélkül sütjük, akkor abszolút “húsmentes”.

Az almával kezdjük: mossuk meg és vágjuk négyfelé, a magházat vágjuk ki, majd a negyedeket az alma nagyságától függően vágjuk 2-4-felé. Egy kb. 20 cm átmérőjű, sütőbe tehető, alacsony peremű serpenyőben olvasszuk fel a vajat, majd szórjuk bele a cukrot, és várjuk meg, amíg felolvad. Szórjuk a szirupba az almagerezdeket, hintsük meg a fahéjjal, és fedő alatt, kis lángon pároljuk meg.
Közben egy mélyebb tálban keverjük össze a palacsinatatészta hozzávalóit. Ha az alma már kissé karamellizálódott, öntsük rá a tésztát, és máris mehet a sütőbe. 200 ºC fokon, kb. 20-25 perc alatt süssük készre. Négyfelé osztva tálaljuk.

Recept: Föld Napja Alapítvány – Húsmentes Hétfő kampány